Poništena istorijska odluka: Aja Sofija ponovo postaje džamija

crkva

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Turski državni savet poništio je odluku Kemala Ataturka iz 1934. godine po kojoj je čuveno zdanje Aja Sofija pretvoreno u muzej.

Ovo zdanje u Istanbulu će sada ponovo biti džamija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošle godine predložio da nekada pravoslavnoj crkvi bude vraćen status džamije.

U značajnoj odluci, turski Visoki sud presudio je da je pretvaranje Aja Sofije u muzej 1934. godine nezakonito, što je otvorilo put da se najposećeniji spomenik u zemlji vrati u islamsko mesto bogosluženja.

Predsednik Vučić: Rekao sam im ako o ovom hoće da razgovaraju, onda je sve besmisleno! A ONDA JE IZVUKAO OVO PARČE PAPIRA (FOTO)

Potez za koji se pretpostavlja da će uznemiriti hrišćane širom sveta, nije donet zbog stvaranja više prostora za molitvu jer Istanbul ima više od 3.000 džamija.

Umesto toga, odluka odražava širu društvenu borbu unutar Turske između sekularizma i verskog konzervativizma predsednika Erdogana, navodi “Skaj Njuz”.

Zdanje je bilo predmet spora između hrišćanstva i muslimanske vere vekovima.

NAJAVA POLICIJSKOG ČASA? Ana Brnabić: Ne želim uvođenje restriktivnih mera, ali nećemo od toga prezati ako je to jedini način da sačuvamo živote (INFO)

Uobičajena gomila turista bila je odsutna kada je objava stigla, ali većinski turski mediji okupili su se ispred Aja Sofije.

Turski zvaničnici rekli su da otvaranje Aja Sofije za molitvu neće sprečiti turiste da posete lokaciju i uveravali su medije da će hrišćanske ikone u zdanju biti sačuvane.

 

(Dnevne.rs/b.92)