“PONAŠAJU SE VARVARSKI” Predsednik Belorusije ponovo kritikuje Moskvu!

Belorusija

Foto: Rojters

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sve češće kritikuje ekonomske odnose sa Rusijom.

Krajem minule nedelje on je otvoreno zamerio Moskvi da ne ispunjava obaveze koje je preuzela kao članica Evroazijskog ekonomskog saveza i da sprovodi nelojalnu konkurenciju prema zemljama tog saveza. Boraveći u fabrici poljoprivrednih mašina u Gomelju Lukašenko je rekao da se u Rusiji prema Belorusima ponašaju – varvarski.

– Rusi se prema nama ponašaju kao da smo im vazali. Zato je sada holding “Gomseljmaš”, koji proizvodi poljoprivredne mašine, u teškoj situaciji. Rusija zamera Zapadu što ne dozvoljava konkurenciju, ali oni takođe to rade prema nama – kazao je Lukašenko.

NOVI PRITISCI IZ HRVATSKE: Srbija će morati da reši pitanje odštete logorašima u okviru pregovora o priključenju EU!

Beloruski predsednik objašnjava da je bio dogovor da Belorusija proizvodi poljoprivredne mašine, kombajne i traktore, za zemlje članice Evroazijskog ekonomskog saveza. Ali, tvrdi Lukašenko, uprkos tom dogovoru Rusija hoće da sačuva svog proizvođača iste opreme “Rostseljmaš”, dajući mu razne dotacije i tako ga dovodi u povoljni položaj od glavnog konkurenta, beloruskog “Gomseljmaša”.

– U sadašnjim uslovima konkurencija između “Gomseljmaša” i ruskog Rosteljmaša” je neravnopravna jer ruski proizvođač dobija velike dotacije iz Moskve – objašnjavaju u Minsku.

Međusobne kritike Moskve i Minska su počele kada su iz Belorusije prodavali hranu reeksportovanu iz zemalja koje su pod ruskim sankcijama. Tako su iz Belorusije izvozili u Rusiju poljske jabuke i drugo voće, sireve iz evopskih zemalja, morsku ribu.

STOLICA ZA KOSOVO U UN – NEISPUNJENA ŽELJA: “I da bude razgraničenja, pet zemalja neće priznati…”

Nova runda zahlađenja je bila kad su u Moskvi odlučili da na nekim graničnim prelazima postave graničare. Tada im je Lukašenko poručio da kažu hoće li prohodnu granicu ili se vraćaju na stara vremena.

Na drugoj strani, Moskvi smeta što Belorusija reeksportuje u Ukrajinu rusku naftu koju kupuje po beneficiranoj ceni. Zbog toga Rusija namerava da smanji izvoz naftnih derivata Belorusiji. Osim toga novinske agencije pišu kako će Moskva obustaviti davanje kredita Belorusiji. Takođe je obustavljena isplata dve tranše kredita Evroazijskog fonda stabilizacije. Pod upitnikom je i davanje kredita od milijardu dolara Belorusiji u 2019. godini.

ZAPAD NIJE BIO ZA PODELU KOSOVA, ali onda je došao Donald Tramp…

I političko trvenje

Jedan broj ruskih političara zamera Lukašenku što nije priznao nezavisnost Južne Osetije i Abhaziji kao i pripajanje Krima Rusiji. Moskvi se ne sviđa i širenje beloruske ekonomske saradnje sa Ukrajinom, pa se zbog toga sve češće može čuti tvrdnja kako Lukašenko želi da samo ima ekonomsku korist od susedne Rusije.

(Dnevne.rs/Izvor: novosti online)