POGLEDAJTE: Da li vam je nešto neobično na ovom snimku?! (FOTO) (VIDEO)

hriscani
Da je Islamska država dokazala da je vešta u korišćenju onlajn medija kao alata za širenje propagande, jeste. Međutim, njihov video u kom ubijaju egipatske Kopte je sa velikim negodovanjem dospeo kod analitičara.

Islamska država objavila je pre otprilike nedelju dana video-snimak na kojem džihadisti odrubljuju glave 21 egipatskim hrišćanima Koptima, otetim u Libiji, zbog čega je u Egiptu proglašenja sedmodnevna žalost.

U toku je analiza ovog videa koji analitičari pomno pregledaju jer veruju da postoji više anomalija koje sugerišu da je došlo do naknadnog prekrojavanja da bi se dobio dramatičan efekat.

Verjan Kan iz Instituta za terorizam i istraživanje ističe da video ima “puno produkcijskih anomalija”. Jedan od faktora koji je kod mnogih izazvao sumnju jeste visina određenog broja džihadista nasuprot njihovih žrtava.

[adsenseyu1]

– Deo koji izgleda kao da je njime dosta manipulisano jeste onaj sa vrlo visokim džihadistima i patuljastim hrišćanima – smatra Meri Lambert, holivudska rediteljka horor filmova.

Kan objašnjava kako veruje da je nesrazmerna veličina Džihadi Džozefa (džihadiste koji priča u kameru) nasuprot pozadine, što je zapravo znak da je scena snimana u zatvorenom prostoru.

– IS se pokazao revolucionarnim u korištenju tehnologije zelene pozadine, ponajviše zbog toga da ograniči izlaganje bespilotnim letelicama – smatra Kan.

Video na kraju prikazuje more crveno od krvi. Lambert smatra kako je tu reč o specijalnom efektu, dok Kan dodaje da je reč o “najjeftinijem i najlakšem post produkcijskom alatu”.

 [adsenseyu1]

(IZVOR – dnevnik.hr)