POČELO JE, NATO ZABRINUT: STIGLI RUSKI MARINCI, očekuje se da Putin pošalje dodatne snage (VIDEO)

Uključen je za sada manji broj vojnika, a očekuje se da će biti angažovana veća vojna sila

Američki mediji javljaju da je oko 100 ruskih marinaca primećeno na aerodromu blizu Latakije, a pristigao je i jedan transportni avion.

Marinci, kako se pretpostavlja, predstavljaju obezbeđenje vojne baze koju Rusi prave. Već su izgrađene pomoćne zgrade koje mogu da prime više od 1.000 ljudi. Izveštači sa terena javljaju da je nekoliko brodova amfibija donelo opremu u rusku bazu koja se nalazi na oko 70 kilometara od Latakije.

[adsenseyu5]

Generalni sekretar NATO Jens Stoltemberg izrazio je zabrinutost zbog “sve većeg vojnog prisustva Rusije u Siriji”.

Podsetimo, Rusija je započela vojnu akciju protiv pobunjenika u Siriji javljaju svetski mediji, pozivajući se na izvore iz Libana.

“Uključen je za sada manji broj vojnika, a očekuje se da će biti angažovana veća vojna sila. Učestvuju u vojnim operacijama, to je mnogo više od savetničke uloge”, rekao je jedan neimenovani izvor.

Zvaničnici u Damasku demantovali su da postoji bilo kakvo vojno angažovanje Rusije u Siriji. Ipak, da su informacije o slanju trupa tačne govori i podatak da su Nemačka, Britanija i Francuska upozorile Moskvu zbog vojnog angažovanja u Siriji.

Foto: AP, arhivska fotografijaFoto: AP, arhivska fotografija

Prema prvim informacijama Vladimir Putin je poslao nekoliko brodova ka siriji, a pojedini vojni izvori govore i o angažovanju tenkova i pešadije. NATO pažljivo posmatra situaciju.

Da Zapad ima razloga za oprez govori i činjenica da je ruska mornarica ponos te zemlje što je pre skoro 2 meseca na vojnoj paradi istakao i sam Vladimir Putin.

Ruski predsednik je izjavio na paradi povodom Dana mornarice da mornarica garatuje defanzivni potencijal države.

[adsenseyu1]

Dan mornarice u Rusiji se slavi poslednje nedelje u julu.

“Mornarica pokazuje odbrambene sposobnosti zemlje i štiti njene interese“, naveo je Putin na paradi održanoj u gradu Baltijsk.

On je naglasio da je siguran da su oni koji su sližili mornarici beskrajno odani dužnosti i otadžbini.

“Patriotizam je za mornaricu svetinja, on se prenosi sa generacije na generaciju i ima najvišu moralnu vrednost“, rekao je Putin.

(EPK)