POČELO JE: Džihadiste razbijaju 100 ruskih aviona i krstareće rakete, a na kopnu Iran, Hezbolah i sirijska armija! (VIDEO)

POLETANJE
Nakon odluke NATO- a da dopremi značajnu količinu oružja u Tursku, ruski predsednik pokreće veliku vojnu operaciju u Siriji u kojoj će učestvovati 100 aviona, kao i podmornice i ratni brodovi sa Mediterana i Kaspijskog mora.

Ruski predsednik Vladimir Putin planira da pokrene operaciju „Potpuno uništenje“ u Siriji, pišu ruski mediji. Prema navodima agencije TASS, on namerava da iskoristi sva raspoloživa vojna sredstva kako bi dokrajčio Islamsku državu i njihove saveznike povezane s Al Kaidom.

Ruski TASS tvrdi da će u borbi biti korišćeno ukupno 100 aviona, najmanje 69 „suhoja“, zatim supersonični „tupoljev 160″ strateški bombarderi, kao i podmornice i ratni brodovi koji se nalaze u Mediteranu i Kaspijskom moru.

– Moskva je zahtevala od iračke vlade da suspenduje sve letove u dve provincije, Erbilu i Sululejmaniju, preko kojih će s Kaspijskog mora gađati položaje džihadista u Siriji. To znači da ni turski avioni neće moći da uđu u vazdušni prostor Iraka, što često rade s izgovorom da gađaju položaje Radničke partije Kurdistana (PKK) – otkriva TASS.

Kako ruski mediji navode, Putin neće oklevati da, u slučaju da mu se išta nađe na putu, upotrebi raketni sistem S-400, koji je razmešten u vojnoj bazi Hmejmim u Latakiji, kao i mornaričku verziju S-300 sa krstarice „Moskva“, ukotvljene u Mediteranu.

[adsenseyu1]

Da se sprema velika ofanziva protiv terorista u Siriji, potvrdila je i iranska novinska agencija Fars. Ona navodi da Putin namerava da proširi vojne kapacitete u Siriji i prebaci borbene avione i u drugu bazu nedaleko od Homsa. Trenutno je u bazi Hmejmim oko 50 letelica, a njihov broj trebalo bi da naraste na 100.

– Oko 4.000 ruskih vojnika doći će u vazduhoplovnu bazu El Šajrat, 35 kilometara od Homsa. U njoj ima 45 hangara za avione, od kojih je svaki tako utvrđen da štiti letelice od projektila. Ta baza ima glavnu pistu i pomoćnu pistu u dužini od tri kilometra, koju inženjeri već pripremaju – naveli su izvori iz Damaska.
Pomoć Irana i Iraka

2947Oni dodaju da je Moskva naredila libanskom Hezbolahu, Iranskoj revolucionarnoj gardi i iračkim milicijama, koji se bore na strani vojske sirijskog predsednika Bašara el Asada, da zauzmu gradove Karjatajn i Palmira. U pitanju su gradovi nedaleko od baze El Šajrat, a trenutno su pod kontrolom ISIS.

– Džihadisti su osvojili Karjatajn početkom avgusta, mesec dana nakon što je pala Palmira. Moskva želi da zajedničke snage Iraka, Sirije i Irana uz pomoć Hezbolaha, zauzmu te gradove da bi izbegli eventualne napade odatle na bazu El Šajrat, gde će biti ruski avioni – kažu izvori bliski režimu u Damasku.

Prema njihovim rečima, kopnena ofanziva na Palmiru i Karjatajn trebalo bi uskoro da počne uz podršku ruskih vazdušnih udara.

[adsenseyu1]

Inače, Putin se odlučio da zada konačan udar džihadistima u Siriji nakon što je Turska oborila ruski „suhoj-24″. Ruski lider je obelodanio dokaze da je Ankara to uradila da bi zaštitila džihadiste koji švercuju naftu iz Sirije u Tursku.

On je optužio režim turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da od početka rata u Siriji 2011. finansira i naoružava ISIS.

(Informer)