POČELO JE: Bukti GRAĐANSKI RAT na istoku Turske! (VIDEO)

vojnici
Premda iz Turske stižu oprečni izveštaji o broju žrtava na zaraćenim stranama, svi se slažu da u državi bukti pravi građanski rat.

Jedno dete i policajac ubijeni su u odvojenim napadima u provinciji Dijarbakir na jugoistoku Turske, izjavili su danas sigurnosni izvori. U odvojenom napadu na policiju u naselju Dičlekent u Dijarbakiru ubijen je jedan policajac, a drugi je ranjen. Izvori ističu da je za napad odgovorna Radnička partija Kurdistana (PKK).

[adsenseyu5]

Od početka prošlog meseca, skoro su svakodnevne borbe između pripadnika PKK i turske vojske. Od kada je Turska nastavila sa napadima na položaje PKK na severu Iraka, mete pobunjenika su pripadnici vojske i policije.

Najžešći sukobi vode se između dva grada, Silopi i Džizre, gde je ubijena većina kurdskih PKK boraca (pominje se da je ukupno stradalo 69 vojnika ove formacije). Ankara je poslala 10.000 vojnika na ova dva grada, tvrde svetske agencije.

U prilog ovoj tvrdnji ide i tvrdnja lidera pro-kurdske stranke HDP, upućena na račun Erdogana: „Šalješ 10.000 vojnika na nekolicinu PKK pripadnika u Džizreu, da bi delovao moćno?“

[adsenseyu1]

Od 12. augusta do 12. decembra Turska je 52 puta proglasila policijski čas u ukupno pet jugoistočnih regiona koji ukupno imaju oko 1.3 miliona stanovnika. Prema nekim procenama, čak i do 3.000 osoba, od čega oko 150 civila, poginulo je od jula ove godine u sukobima turskih snaga i PKK.

Pogledajte reportažu o borbi Kurda za autonomiju:

(intermagazin)