PO NALOGU VLADIMIRA PUTINA: Lavrov pisao Mogerinijevoj i ZATRAŽIO INFORMACIJE O KOSOVU!

predsednik

Tanjug/​Tanja Valić

Tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina u četvrtak Beogradu, nije bilo razlike u onome što je on govorio javno i što je govorio iza zatvorenih vrata, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Putin je još jednom ponovio da će podržati sve što je dobro za Srbiju i što Srbija misli da je dobro, ali da ostaje čvrsto u osudi kosovskih jednostranih akata – istakao je Dačić gostujući na RTS.

Poseta ruske delegacije je bila propraćena velikom srdačnošću, jer Srbija, kaže Dačić, s Rusijom nema otvorenih pitanja.

– Osnovna nit je veliko prijateljstvo koje postoji, ne istorijskog karaktera o vekovnom prijateljstvu, već prijateljstvo koje se dokazuje na delu, političkom i ekonomskom planu. Imamo dobre rezultate u prethodnom periodu, u ekonomiji može i bolje. U političkom delu nije bilo velike razlike između onog što je bilo otvoreno rečeno i što je rečeno iza zatvorenih vrata. To je puna podrška Srbiji. I Putin i (ministar inostranih poslova Sergej) Lavrov su do detalja upoznati sa situacijom – naveo je Dačić.

ZAMERAJU NAM JEDNU STVAR! Evropa krenula da udara po SRBIJI nakon posete predsednika Rusije

Putin je, kaže, komentarisao i susret s tzv. kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

– Rekao je da su na nekom skupu svi čekali da počne ceremonija i da to nije bio sastanak. To nije uticalo ni da Rusija promeni pozicije u vezi s Kosovom. To čak ni ne spada u zvanični sastanak – ukazao je šef srpske diplomatije.

Opcija je, kako kaže, da se dijalog nastavi, ako dođe do ukidanja kosovskih taksi na proizvode iz centralne Srbije, a laž je da se ne vrši pritisak na Prištinu.

– SAD vrše pritisak. Laž je da nema zahteva. Veselji je rekao da oni (SAD) to ne traže, to je laž, Stejt department je zvanično saopštio njihovom tzv. ambasadoru Flori Čitaku u Vašingtonu šta je njihov stav – ukidanje taksi. Oni neće dozvoliti da Priština bude prepreka postizanju dogovora i snosiće posledice zbog toga. Ne bi se Pacoli i Hodžaj povukli već… a i Tači je obećao u Americi da će raditi na ukidanju taksi – rekao je Dačić.

DRAMA NA JARINJU! Srpska policija PRIVELA VOJNIKE LAŽNE DRŽAVE: Haradinaj u neverici ZAVAPIO na društvenim mrežama (FOTO)

On je istakao da igranje “dobrih i loših policajaca” Srbiji ništa ne znači, jer ona ne postavlja neke uslove.

Naveo je i da je Lavrov, po Putinovom nalogu, uoči posete Beogradu poslao pismo šefici diplomatije EU Federiki Mogerini u kome je zatražio da ga informiše dokle je stigao dijalog Beograda i Prištine.

Srbija

Foto: Tanjug/AP/Telegraf

– Ona mu je odgovorila dan pre njihove posete Beogradu, i ništa u suštini nije rekla. Ali je rekla da će taj dogovor ako bude postignut, morati da verifikuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija – rekao je Dačić.

On je pojasnio da će konačni sporazum Beograda i Prištine morati da bude neka rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja će u stvari predstavljati novu rezoluciju u odnosu na Rezoluciju 1244.

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: RTS)