PETOKRAKA POBEDILA NA EVROPSKOM SUDU: Niko NE SME da je ZABRANI

Foto: printscreen/pixabay

Foto: printscreen/pixabay

Evropski sud za ljudska prava mišljenja je da se simbol crvene zvezde ne može zabraniti jer bi to bilo kršenje slobode izražavanja

U presudi Evropskog suda stoji kako se zvezda ne može posmatrati samo kao simbol koji predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, što je bila implikacija vlade Mađarske.

[adsenseyu4]

Sud ističe kako je crvena zvezda i dalje “simbol međunarodnog radničkog pokreta, borbe za pravednije društvo i određene zakonske političke strane aktivne u različitim državama članicama”.

Sud: “To je sloboda izražavanja”

Isticanje crvene zvezde je sloboda izražavanja, piše u presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2008. godine, a u njoj stoji čak i da propagiranje komunističke ideologije samo po sebi nije kažnjivo.

Slučaj pokrenut u Budimpešti

Do pokretanja slučaja je došlo 2003. godine kad je mađarski političar Atila Vajnai u Budimpešti na jakni imao crvenu petokraku. Zbog toga je dospeo na sud i dobio uslovnu kaznu od godinu dana za isticanje komunističkog simbola u javnosti.

Na tu presudu Vajnai se žalio Evropskom sudu za ljudska prava. Iako je tada mađarska vlada isticala da je nošenje simbola crvene zvezde u javnosti neprimereno, Sud je ipak zaključio da se radi tek o simbolu zakonitog levičarskog pokreta.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Kurir.rs /Izvor:Novi list/ Net.hr)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]