PERFIDAN PLAN VELIKE BRITANIJE: Srbija i Rusija se izbacuju iz igre, a Kosovo…

zastava

Foto: pixabay

Kako prenose mediji, a potvrđuje srpski šef diplomatije, London bi mogao da traži da se ukinu sednice o Kosovu, ili da budu zatvorene za javnost

Suština svih zahteva je da se izvrši pritisak na Srbiju i širu međunarodnu zajednicu da se prihvati teza da je kosovsko pitanje rešeno, smatra bivši diplomata Zoran Milivojević.

Velika Britanija u avgustu preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

CRNOGORSKI CARINICI NISU HTELI DA IH PUSTE U ZEMLJU: Albanci blokirali granični prelaz sa Crnom Gorom (FOTO)

Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine Kosovo je smestila pod okrilje Ujedinjenih nacija. Tako se tromesečni izveštaji o radu Unmika i stanju u pokrajini redovno čuju u tom telu. Britanija bi to da proredi…

Albanija

Foto: Tanjug/AP

– Krajnje je vreme da se Savet bezbednosti ređe sastaje ovim povodom. Moramo da se fokusiramo na stvarne pretnje međunarodnom miru i bezbednosti. U tu kategoriju ne spada situacija na Kosovu – rekao je u februaru Metju Rajkroft, tadašnji ambasador Velike Britanije u UN.

Uz ovakve, London bi mogao da ima još jednu želju – da se SB Kosovom i Metohijom ne bavi uopšte ili da to čini iza zatvorenih vrata.

– Ja sam siguran da će nastojati da ukinu te sednice i da se to pretvori u zatvorene konsultacije bez zvaničnih sednica SB o Kosovu. To je moguće da urade na glasanju o proceduralnim stvarima, tu Rusija i Kina ne mogu da stave veto. Mi tu nismo prisutni – ukazuje srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Vladislav Jovanović, bivši ambasador SRJ u UN, kaže da bi tada to pitanje počelo da vene u očima sveta jer ga neće imati stalno pred očima.

Predsedavajućeg SB postavlja dnevni red, predsedava sastancima i nadgleda žarišta. Mogu li iz te pozicije da mimoiđu veto?

KREĆE RAT NA BALKANU, POSLE SUKOBA U SIRIJI! Šta to zna hrvatski general kada ovo tvrdi?

– Po onome što povelja kaže, pravo veta se upotrebljava prilikom odlučivanja o suštinskim pitanjima, kod proceduralnih ne može da se koristi. Sada je pitanje da li se jedno par ekselans političko pitanje, koji je proizvod neodobrene vojne akcije protiv SRJ, može prevesti u proceduralno. Tehnički, i najverovatnije da će tu da se lome koplja sa onima koji se ne slažu Rusija i Kina i par nestalnih i ovih drugih koji imaju glasačku većinu – ukazuje Jovanović.

Manje Kosova i Metohije u SB imalo je svoju prethodnicu u britanskom, ali i insistiranju još nekoliko zapadnih zamalja da bude i manje Unmika u pokrajini.

– Suština svih zahteva je da se izvrši pritisak na Srbiju i širu međunarodnu zajednicu da se prihvati teza da je kosovsko pitanje rešeno – napominje bivši diplomata Zoran Milivojević.

BERLIN U STRAHU: Trampova sledeća meta je Nemačka?!

Sagovornici RTS-a ovo pitanje smeštaju na teren globalnog nadmetanja, a na relaciji Vašington -Moskva

– Pokazuje da je Britanija čvrsta u stavu da u sklopu svojih odnosa sa Rusijom obuhvati Srbiju i pritiskom na Srbiju reši strateške interese, u ovom slučaju je to pitanje KiM, i to ne možemo tretirati kao prijateljski potez – smatra Zoran Milivojević.

Velika Britanija je svakako dosledna u politici prema Srbiji i pitanju KiM. London je Kosovo priznao samo dan posle jednostrano proglašene nezavisnosti. Svojevremeno je sponzorisao rezoluciju o Srebrenici, a nedavno napravio i svojevrstan diplomatski presedan i ukorio Surinam zbog povlačenja priznanja Kosova.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)