PEKING TESTIRAO HIPERSONIČNU LETELICU: Amerika se boji njihovog nuklearnog oružja! (VIDEO)

supersonicna

“Planirana naučna istraživanja i eksperimenti na kineskoj teritoriji su normalna stvar”, istakli su iz Ministarstva odbrane Kine, a ti testovi “nisu usmereni ni prema jednoj državi, niti određenom cilju”

Kinesko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je obavljen četvrti test hipersonične letelice, koja može da bude naoružana nuklearnim oružjem, a SAD su taj potez nazvale “ekstremnim manevrom” u vreme rastućih tenzija dve sile oko Južnog kineskog mora.

Najnoviji test, četvrti u poslednjih 18 meseci, obavljen je 7. juna.

[adsenseyu1]

Kinesko ministarstvo odbrane je saopštilo da su “planirana naučna istraživanja i eksperimenti na kineskoj teritoriji normalna stvar”, ističući da ti testovi “nisu usmereni ni prema jednoj državi, niti određenom cilju”, prenela je Raša tudej.

Ova strateška letelica, koju u SAD nazivaju “WU-14″, izuzetno je tehnološki napredna i može da leti 10 puta većom brzinom od brzine zvuka.

Letelica ima mogućnost manevrisanja do ivice svemira, tako da jako teško može da se obori. Američki raketni sistem odbrane može da obori samo rakete i bojeve glave koje imaju unapred određenu putanju i ne menjaju kurs tokom leta.

Stručnjaci napominju da je testiranje obavljeno u vreme koje se poklapa sa posetom potpredsednika kineske Centralne vojne komisije Fan Čanglongom Vašingtonu.

[adsenseyu1]

Fan je u petak razgovarao sa američkim ministrom odbrane Eštonom Karterom, a prema navodima kineskih medija, u razgovorima je dominirao sukob SAD i Kine oko spornih ostrva u Južnom kineskom moru.

Karter je pozvao Peking da zaustavi izgradnju veštačkih ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Kina insistira da ima suverenitet nad gotovo celim Južnim kineskim morem, koji je svetski plovni put i izvorište nafte i gasa, ali je konkurentske zemlje optužuju za ekspanzionizam.

(Telegraf.rs/ Tanjug)