PARLAMENTARNI IZBORI U GRČKOJ: Slavlje na ulicama Atine, Siriza slavi pobedu! (INFO)

narod
Levičarska partija Siriza pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima izbora u Grčkoj saopštenim večeras.

Siriza je, kako je saopštilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova, posle 20,11 odsto prebrojanih glasova, osvojila 36,2 odsto glasova i imaće izmedju 149 i 151 mesta u 300-članom parlamentu, prenela je agencija ANA.

Na drugom mestu je, kako prenosi grčka agencija, Nova demokratija odlazećeg premijera Antonisa Samarasa sa 29,14 odsto glasova.

Asošijetid pres (AP) prenosi da je visoki funkcioner konzervativne Nove demokratije premijera Antonisa Samarasa priznao poraz na izborima.
“Izgubili smo”, rekao je ministar zdravlja Makis Voridis na privatnoj televiziji Mega.

Drugi funkcioneri Nove demokratije rekli su novinarima da rezultati ankete nisu zvanični rezultati i napomenuli da u prošlosti nisu uvek odražavali pravu situaciju, prenela je grčka agencija ANA.

AP je naveo da je to “istorijska” pobeda radikalne levičarske stranke u Grčkoj, a Agencija Frans pres (AFP) primećuje da bi, ukoliko rezultati budu potvrđeni, lider Sirize Aleksis Cipras (40) mogao da postane najmlađi premijer Grčke u poslednje četiri decenije.

[adsenseyu4]

“Izgleda da je ovo istorijska pobeda, poruka koja se ne tiče samo grčkog naroda”, rekao je portparol Sirize Panos Skuletis. “Ona će odjeknuti širom Evrope i doneti olakšanje.”

Pristalice Sirize okupljaju se ispred sedišta stranke u Atini da proslave pobedu, prenosi ANA.

Predstavnici levičarskih stranaka iz Španije, Francuske, Italije i Nemačke pomno su pratili glasanje i rezultate ankete, u očekivanju ishoda koji bi, kako su rekli, mogao da označi početak šireg suprotstavljanja strogim merama štednje i promeni politike i u njihovim zemljama.

Pobeda Sirize bi, prema ocenama agencija, mogla da označi ne samo politički preokret u Evropi, već i da bude presudna za ostanak Grčke u evrozoni.
Još nije poznato da li će Siriza imati većinu u parlamentu, za šta joj je potrebno 151 od 300 poslaničkih mesta.

Anketa pokazuje da će radikalni levičari imati između 146 i 158 mesta, pri čemu konačni rezultat zavisi od toga da li će u parlament ući Pokret socijal-demokrata bivšeg premijera Jorgosa Papandreua.

[adsenseyu4]

Britanska agencija objašnjava da bi Siriza, prema komplikovanim grčkim izbornim pravilima, kao najveća stranka u parlamentu trebalo automatski da dobije još 50 poslaničkih mesta, ali broj glasova potrebnih za apsolutnu većinu zavisi od konačnog načina na koji će glasovi biti podeljeni.

Ukoliko ne obezbedi apsolutnu većinu, Cipras će morati da pokuša da formira koaliciju s manjim partijama ili da postigne dogovor koji bi Sirizi omogućio da formira manjinsku vladu.

Siriza, na čijem je čelu Aleksis Cipras, najavila je da namerava da pregovara o otpisu velikog dela grčkog duga i okončanju strogih mera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu “trojku” (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).