OVO JE BITNA VEST ZA SVE KOJI IMAJU KREDIT U ŠVAJCARCIMA: Evo šta će se desiti sa FRANKOM posle Bregzita!

novac

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Intervencija Švajcarske centralne banke usledila je posle jakog pritiska na franak
[adsenseyu6] — Posle glasanja Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU,švajcarski franak je bio pod pritiskom – navela je banka u saopštenju, dodajuci da je – intervenisala na deviznom tržištu kako bi stabilizovala situaciju i da će i dalje biti aktivna na tržištu, prenosi agencija Frans pres.

Budući da je ishod britanskog referenduma postao jasan,švajcarski franak je naglo ojačao u odnosu na evropsku jedinstvenu valutu, i trgovao se na nivou od 1,06 franaka za evrojutros u 05:00 časova po Griniču, u odnosu na nivo od 1,10 franaka za evro samo sedam sati ranije.

Nepuna tri sata kasnije (oko 07:50), franak je donekle oslabio i trgovan je na koti od 1,085 za evro.

Švajcarska valuta, koja se tradicionalno smatra sigurnim utočištem, već je beležila rast vrednostinakon objave različitih istraživanja javnog mnjenja uoči jučerašnjeg referenduma, koja su nagoveštavala mogućnost pobede opcije “Bregzit”.

Jači franak pogađa švajcarske izvoznike, koji su prinuđeni da smanjuju troškove i snižavaju cenekako bi ostali konkurentni na međunarodnom tržištu.

Švajcarska centralna banka uvela je negativnu kamatnu stopu na depozite početkom prošle godine, nakon što je naglo napustila svoju trogodišnju politiku držanja niskog kursa franka kako bi zaštitila izvoz.

Švajcarska se na referendumu 1992. godine izjasnila protiv članstva u EU.

Švajcarska centralna banka je intervenisala danas na deviznom tržištu kako bi stabilizovala franak, koji se smatra sigurnim utočištem za investitore, nakon glasanja Britanaca za napuštanje Evropske unije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

[adsenseyu1]