OVAJ SLUČAJ MU JE ‘SKRATIO ŽIVOT’ Radnik u mrtvačnici prao leš bake, ali mu se učinilo da se pomerila: “Kada sam joj otkrio glavu….”

leš

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Pogledale su me njene izbezumljene oči. Onesvestio sam se

Mate R. (20) je prosečan mladić koji studira i radi, kao i mnogi njegovi vršnjaci. Ali, on ima neobično zanimanje – perač je leševa u jednoj zagrebačkoj klinici.

Ovaj posao, koji mnogi ne mogu da rade, on opisuje kao posao kao i svaki drugi. Samo da nije jednog slučaja koji mu je “skratio život”…

Naime, u toku jednog noćnog dežurstva, u mrtvačnicu klinike je dovezen leš direktno iz operacione sale. U pitanju je bila jedna 80-godišnja baka, koja je imala infarkt, i doktori su pokušali da je operišu, ali srce joj je stalo i ona je po protokolu proglašena mrtvom.

– Mi ne znamo puno o pacijentima čija tela dovoze kod nas i koja spremamo za sahranu, na njima stoje samo imena i godište, i to je sve. Kada radite ovaj posao, trudite se da se ne udubljujete suviše u ličnosti preminulih, jer je to osnovna stvar koju morate da naučite da biste mogli da radite ovo što ja radim – ispričao je ovaj mladić.

– Primio sam leš te gospođe i krenuo da pripremam tuš i rukavice za pranje, kada mi se učinilo da joj stopalo stoji odmaknuto od drugog, a bila su spojena kada je telo dovezeno. Mislio sam da sam pogrešio, ali sledećeg trenutka sam video kako se prsti na nogama mrdaju.

U šoku sam svukao pokrivač sa pokretnog ležaja i pogledale su me nečije izbezumljene oči – ispričao je Mate prisećajući se straha koji je osetio.

– Mislim da mi je to bio najstrašniji trenutak u životu. Gledate sve te horor filmove, ali ipak niste pripremljeni na ovako nešto.

IVANKA JE U NEMAČKU OTIŠLA 1972, BOGATE KOMŠIJE NEMCI OSTAVILI SVE NJOJ: Silne pare nije zadržala za sebe, evo šta je učinila s njima i nastavila da živi skromno

Mislim da sam se nakratko onesvestio, jer kad sam došao sebi, u sobi su bili i drugi tehničari, a starica je već odvezena nazad na reanimaciju – prisetio se.

Ispostavilo se da je starici nakratko srce stalo tokom operacije, ali da je zapravo upala u duboku komu iz koje se nakon 10 sati u mrtvačnici, probudila.

 

Dnevne.rs , 24sata.hr