OVA EKSPLOZIJA SE ČULA DO RUSIJE: Amerikanci bacili NAJMOĆNIJU BOMBU na Avganistan! (VIDEO)

raketa

foto-vikipedija

Vojska SAD je bacila danas popodne najveću nenuklearnu bombu u Avganistanu.

Prema podacima Vojske SAD bomba GBU-43/B nazvana “majka svih bombi” sada je po prvi put iskorištena.

Napad je izvršen danas oko 19.00 časova po lokalnom vremenu, a mete su bile pećine u provinciji Nangarar na istoku Avganistana koje su koristili ekstremisti Islamske države. Posle eksplozije uništeno je sve u krugu 300 metara.

Vazduhoplovstvo SAD je ciljalo pripadnike Islamske države i tunele koje koriste. Eksplozija je prema pisanjima medija čula i u Sankt Peterburgu.

 

[adsenseyu4]

 

Bomba koja je teška 9,5 tona bačena je u oblasti Ačin u Nangar provinciji istočnog Avganistana. Pentagon je potvrdio da trenutno sagledava štetu. Bomba ima snagu 11 tona TNT, a poređenja radi atomska bomba bačena na Hirošimu imala je 15 tona TNT.

https://youtu.be/i9H50tHiHjs

SAD su bombu napravile još u 2003.  Bomba je upotrebljena posle 16 godina angažmana SAD u Avganistanu i nakon što je pripadnik specijalnih snaga ubijen u istom regionu.

Napravljeno je svega 20, a svaka košta 16 miliona dolara. Ukupno je na izradu bombe potrošeno 314 miliona dolara.

MOAB je dizajnirana da gađa velike podzemne objekte i onima koji se nađu u blizini eksplozije liči na nuklearnu bombu. Bomba je bačena iz aviona MC-130.

Komandant snaga SAD u Avganistanu, general Džon Nikolson, odobrio je korisćenje bombe, saopštili su upućeni izvori za Si-En-En (CNN).

“Ovo je prava vrsta municije da uklonimo prepreke i nastavimo borbu protiv Islamske države”, rekao je Nikolson u saopštenju

 

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: RT)

[adsenseyu2]