Otmičar je njega, oca, četvoro braće i sestara držao devet godina u podrumu: Pričali izmišljenim jezikom (INFO)

zatvorenik

Foto: Tanjug/AP/Facebook/Jan Zon van Dorsten

Šestočlana porodica, koja je navodno devet godina bila zatočena u podrumu jedne farme u selu Runervold u Holandiji čekajući “smak sveta”, jedva zna da govori, preneli su mediji.

Otac Girt van Dorsten, inače Austrijanac, i njegovo petoro dece starosti između 18 i 25 godina izašli su iz kuće na farmi u provinciji Drente, komunicirajući na “izmišljenom jeziku”.

Policija je rekla kako je deo njihovog govora neshvatljiv, kao i da su jeli i spavali na podu u zatvoru u kojem nije bilo prozora.Neki od mlađih članova porodice navodno su ubeđeni da su oni jedini ljudi na svetu.

Prema poslednjim podacima, Jozef Bruner (58), koji je navodno držao porodicu zatvorenu devet godina dok su čekali “smak sveta”, pre 16 godina živeo je kratko u kući pored porodice u Hazletu u Holandiji i bio je njihov komšija.

Bivša komšinica rekla je kako je većina dece rođena u toj kućici kao i da nisu imali babicu, već su sve uradili sami. Devojčica je imala rođendan na isti dan kad i moja ćerka. Često su se igrale zajedno, ali samo u njihovom dvorištu.

Deca nikada nisu bila na ulici ili u našoj kući. Često smo ih viđali da se penju na drveće – rekla je bivša komšinica za Dejli mejl.Ona je dodala kako deca nisu išla u školu u komšiluku, ali da ih je svakog jutra viđala kako sa torbama izlaze iz kuće sa ocem.

– Pretpostavila sam da idu negde drugde u školu – istakla je ona.Za uhapšenog Jozefa rekla je kako nikad nije delovao prijateljski, niti je rekao zdravo.

– Nije imao nijednog prijatelja, nikada nije izlazio. Bio je misteriozan – dodala je ona.Bivši komšija opisao je osumjičenog, koji je dobio nadimak “austrijski Jozef”, kao pustinjaka koji nikada nije imao devojku.

Jozef je uhapšen i u četvrtak će se pojaviti pred sudijompod optužbom da je protivpravno lišio slobode i naneo štetu zdravlju drugim osobama.

Šestočlana porodica otkrivena je kada je najstariji sin Jan Zon van Dorsten (25) otišao u obližnji bar, naručio pet piva i tražio pomoć.

holandija

Jan Zon van Dorsten je odveo policiju do kuće u kojoj su živeli 9 godina Foto: Facebook/Jan Zon van Dorsten

Vlasnik bara Kris Vestbrik opisao je kako je mladi muškarac ušao u objekat i popio pet piva.

 Onda sam porazgovarao sa njim i on mi je rekao da je pobegao i da mu treba pomoć… onda smo pozvali policiju. Imao je dugu kosu, prljavu bradu, nosio je staru odeću i izgledao je zbunjeno. Rekao je da nikada nije išao u školu i da nije išao kod frizera devet godina.

Rekao je i da njegove braće i sestre žive na farmi. On je najstariji i želeo je da prestane da živi na taj način – naveo je Vestbrik.Policija je pronašla njegovog oca i još četvoro dece u sobi sakrivenoj iza stepenica.

Runervold je selo u kom živi manje od 3.000 ljudi. Farma se nalazi izvan tog mesta i do nje se dolazi mostom koji prelazi preko kanala. Objekat je skriven drvećem, a na farmi se nalazi i velika bašta. Nađena je i jedna koza.

Mediji prenose da je uhapšeni živeo u karavanu udaljenom oko šest kilometara od seoske kuće u kojoj je bila zatvorena porodica.

Navodno je svake nedelje išao u nabavku i kupovao je zalihe toalet papira i hrane.

Stanovnici tvrde da je navodni otmičar stražario ispred kuće i da je terao sve oni koji bi se previše približili ili dvogledom pretraživali područje.

     

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)