OTIMAČINA SRPSKIH SVETINJA U CRNOJ GORI: Milo Đukanović spremio NAJGORI UDAR na Srbe do sada!

Ostrog

Foto: Tanjug/AP, pixabay

Svi verski objekti koji su bili imovina Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina.

To je predviđeno predlogom zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je utvrdila Vlada na današnjoj sednici.

Kako je saopšteno iz Službe Vlade za odnose sa javnošću, tim predlogom zakona utvrđuju se jednake obaveze i prava svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore i na jasan i transparentan način se rešava pitanje državne imovine.

– Svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina – kaže se u saopštenju.

Navodi se da ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekadašnjih ili današnjih važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati.

UBRIZGAVALI SUMNJIV BOTOKS BOGATAŠICAMA: Fizioterapeutkinja iz Srbije i njen asistent uhapšeni u Švajcarskoj

– Tamo gde takvih dokaza nema, već je reč o imovini koju je stvarala i sticala država Crna Gora i koja predstavlja kulturnu baštinu svih njenih građana, takva imovina biće upisana kao kulturno blago, odnosno kao državna svojina Crne Gore – ističe se u saopštenju.

Tokom diskusije o predlogu zakona predsednik Vlade Duško Marković ukazao je na istorijski značaj tog zakonskog teksta.

– Nakon obnove nezavisnosti i nakon pune međunarodne afirmacije Crne Gore kroz članstvo u evroatlantskoj porodici savremenih zapadnih demokratija naša dužnost je da do kraja utemeljimo kulturni i građanski identitet naše države – rekao je on.

U tom cilju, kako je istakao Marković, ovaj zakon je izuzetno važan.

Kako je naveo, on predstavlja završni korak na istorijskom putu kulturne emancipacije Crne Gore.

UPOZORENJE RHMZ! NEPOGODE SA VELIKOM KOLIČINOM PADAVINA I GRADOM: Evo u koje delove Srbije prvo stiže!

– Njime garantujemo svakom građaninu Crne Gore slobodu da po sopstvenoj savesti bude ili ne bude vernik bilo koje veroispovesti, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države – saopštio je premijer.

Kako se navodi, predlog zakona je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u toj oblasti, Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do smernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a.

NOVI DETALJI MONSTRUOZNOG UBISTVA KOD NEGOTINA: Ubio deviznog penzionera koji ga je zaposlio!

Predlog zakona će pre usvajanja u Skupštini biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

       

(Dnevne.rs/Izvor: sputnjik)