OŠTRA REAKCIJA KREMLJA: Evo šta su rekli Hrvatima o FAMOZNIM isporukama oružja

Hrvatska

Foto: Pixabay

– Smatramo da su ti medijski natpisi provokacija i da grubo izvrću činjenice s ciljem ocrnjivanja politike Ruske Federacije na Balkanu – istakao je Kožin odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izveštaje hrvatskih medija o ruskima isporukama oružja Hrvatskoj početkom ’90-ih godina

Rusko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je napise hrvatskih medija da je Moskva početkom 90-ih godina isporučivala oružje Zagrebu, uključujući raketni sistem S-300, kršeći time embargo UN-a.

– Rusija se dosledno pridržavala svojih međunarodnih obveza, uključujući one koje su se odnosile na embargo na isporuku oružja sukobljenim stranama tokom jugoslovenske krize 1991-1995 godine – izjavio je u petak zamenik portparola ministarstva Artjom Kožin, a objavljeno je na društvenim mrežama ministarstva.

 

[adsenseyu4]

– Smatramo da su ti medijski natpisi provokacija i da grubo izvrću činjenice s ciljem ocrnjivanja politike Ruske Federacije na Balkanu – istakao je Kožin odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izveštaje hrvatskih medija o ruskima isporukama oružja Hrvatskoj početkom ’90-ih godina.

– Posebno je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu – dodao je on naglasivši da “svu odgovornost snose autori takvih izmišljotina”.

“Večernji list” je objavio u četvrtak da je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov ovih dana pozvao u ambasadu na razgovor Zvonka Zubaka, hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja, da mu sastavi popis oružja koje je Rusija navodno isporučivala Zagrebu, uključujući raketni sistem S-300, za vreme oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije dok je na snazi bio embargo Ujedinjenih nacija, piše 24sata.hr.

List je detaljno opisao kako su devedesetih ruski transportni avioni dostavljali oružje uglavnom slećući na pulski aerodrom.

Kao i u slučaju Piranski zaliv, tako i u ovom slučaju, Večernji list raspolaže s dodatnim materijalnim dokazima.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:večernji list)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]