ORBAN STAO U ODBRANU SIROMAŠNIH: Reči mađarskog premijera će dobro zapamtiti u Evropi!

Mađarska

Foto: tanjug/AP

“Mislim da finansiranje bogatih novcem siromašnih nije dobra ideja”, rekao je Orban u intervjuu državnom radiju Košut.

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je danas kao “apsurdan i perverzan” predlog Evropske komisije o fondu za oporavak od posledica korona krize kojim se velika sredstva izdvajaju relativno dobrostojećim zemljama.

Evropska komisija je pedložila prikupljanje 750 milijardi evra na tržištima kapitala, a sredstva bi se distribuirala u obliku grantova i zajmova zemljama EU za oporavak od korona krize.

Najveću korist od plana imala bi Italija (172,7 milijardi), zatim Španija (140,4 milijardi) pa Poljska (63,8 milijardi), pokazuju podaci Komisije u koje je Politiko imao uvid.

NOVAK ODGOVORIO KOMŠIJAMA Nisu mogli da ga zaustave Švajcarci, Španci, Amerikanci, ma čitav svet, vala neće ni Crnogorci! (INFO)

Mađarska bi, prema tome, mogla da dobije 15 milijardi evra od kojih su osam milijardi grantovi, a oko sedam zajmovi.

“Situacija je takva da novi sistem distribucije koji su nam predstavili predstavlja apsurdno i perverzno rešenje, zato što više resursa daje bogatima nego siromašnima”, rekao je Orban.

On je dodao da treba proučiti predlog Komisije i izrazio zabrinutost zbog učešća Mađarske u zajedničkom zaduživanju na finansijskom tržištu u tako velikom obimu.

Nećete verovati kad vidite ŠTA SU SRBI NEKADA POKLANJALI ZA SLAVU i zašto je to bilo APSOLUTNO PRELEPO (INFO)

Predlog bi, kako je objasnio, značio da mađarski državljani moraju da preuzmu odgovornost za otplatu duga Grčke, Italije ili Francuske i da ga vratite ako one to ne mogu.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)