OPTUŽIO PUTINA, PA NAPAO SIRIJU: Tramp je ovo rekao Rusima, posle čega su LANSIRANE RAKETE!

Putin

Foto: Kurir.rs

VAŠINGTON – Donald Tramp naredio je noćas vazdušne napade na Siriju, posle čega je počela zajednička vojna akcija SAD, Velike Britanije i Francuske, oko 3.25 sati po centralnoevropskom vremenu.

“Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada”, rekao je Tramp u obraćanju naciji sinoć po američkom vremenu.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao “snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja”.

“Zajednički odgovor SAD, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku”, kazao je američki predsednik i naveo da će vojna akcija trajati sve do trenutaka kada “sirijski režim prestane da koristi hemijsko oružje”.

SPEKTAKULARAN SNIMAK: Američku raketu iznad Damaska pogađa sirijski PVO (VIDEO)

Tramp je ponovio da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsedniku Bašaru el Asadu.

 

Prema njegovim rečima, 2013. predsednik Rusije Vladimir Putin je obećao svetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije.

“Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili ce se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da cemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda cak i Iranom, a možda i ne”, rekao je predsednik SAD.

Neposredno posle Trampovog govora, oko tri sata posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju pocetak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim su se čule i prve detonacije.

Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogođen naučni centar koji se u poslednje vreme cesto povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja.

ZVANIČNA IZJAVA RUSIJE: Oglasilo se ministarstvo odbrane povodom američkog napada na Siriju

Protivvazdušna odbrana je ispalila projektile a sirijska država televizija je javila da je oboreno 13 raketa iznad Damaska.

Oglasila se i britanska premijerka Tereza Mej, koja smatra da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujuci Rusiju zbog nedavnih poteza u Savetu bezbednosti UN.

flota

Foto ilustracija: Tanjug/AP

Britansko ratno vazduhoplovstvo, koje je koristilo bazu na Kipru, napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si. Britanci su koristili avione “tajfun”.

Francuski predsednik Emanuel Makron kazao je da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i dece “masakrirani hemijskim oružjem”.

Prema njegovim rečima, crvena linija je pređena.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Tanjug)