OPASNO: DA LI UPRAVO POČINJE TREĆI SVETSKI, napad na sirijsku vojsku – učestvuje i Turska?!

rat

Foto: AP /Tanjug

Više od 1.000 militantnih aktivista počelo je ofanzivu na položaje sirijske vojske jugozapadno od Alepa, saopštio je danas ruski centar za nadzor primirja u Siriji, javio je Rojters.
Ruski centar navodi, pozivajući se na tvrdnje civila u Alepu, da su se naoružane grupe, delimično sačinjene od turskih vojnika, pojavile severno od tog grada.
Ruski centar navodi, pozivajući se na tvrdnje civila u Alepu, da su se naoružane grupe, delimično sačinjene od turskih vojnika, pojavile severno od tog grada.
Kako su prethodno jvaile ruske agencije, više od 40 ljudi je poginulo, a oko 100 je povređeno u granatiranju sirijskog grada Alepa sa položaja militanata grupe „Al nusra“.

– U toku je konstantno bombardovanje raketnim bacačima, artiljerijom, minobacačima i protivavionskim topovima. Teroristi su granatirali nekoliko područja grada, u kome žive ne samo pripadnici vladinih trupa, već i kurdske snage, ali i civili – javio je TASS, pozivajući se na Ruski centar za monitoring primirja u Siriji.

[adsenseyu1]

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je ranije da je Vašington zatražio od Moskve da ne izvodi napade iz vazduha na pripadnike grupe „Al nusra“, koja je ogranak Al kaide u Siriji, strahujući da bi to ugrozilo pripadnika „umerene opozicije“, prenosi „Raša tudej“.

– Amerikanci nam govore da ne gađamo grupu „Al nusra“, jer su oni takođe „normalna“ opoziciona grupa – rekao je Lavrov za ruske medije, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

sirija haubica vojska top rat turska irak iran

Foto: printskrin

Lavrov je dodao da te opozicione grupe treba da napuste položaje terorista.

Odredi kurdskih ustanika napustili su položaje u četvrti Šejh Maksud sirijskog grada Alepa, saopštio je predstavnik ruskog Centra za pomirenje neprijateljskih strana na teritoriji Sirije.
„Usled masovnog artiljerijskog napada i neprekidnih napada terorista organizacija Nusra fronta i Ahrar el Šama na položaje kurdskih ustanika, dobrovoljaca iz redova lokalnih žitelja i vladine armije u Alepu, odredi kurdskih ustanika napustili su branjene položaje u četvrti Šejh Maksud grada Alepa i odstupili“, naveo je predstavnik Centra.

On je podsetio da su tokom protekla 24 sata teroristi intezivno iz artiljerijskog naoružanja gađali naselje Handrat, četvrti Šejh Maksud, Muhafaza, Zahra, i aerodrom Najrab grada Alepa.

[adsenseyu1]

Teroristi su napali i naselja Kinsiba i Nahšeba u provinciji Latakiji, kao i naselja Fua i Kafer Haja u provinciji Idlibu.

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu 27. februara. Primirje ne važi za DAEŠ, Nusra front i druge organizacije koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

(Sputnik/Vestionline)