OGROMNA POBEDA: Asadova vojska izbila na granicu sa Turskom! (VIDEO)

vojska

Foto: intermagazin

Asadova armija niže uspehe i ne zaustavlja se.

Danas je oslobodila od terorista rejon Al-Saraf i uspostavila kontrolu nad većim delom granice sa Turskom u provinciji Latakija.

Dužina sirijsko-turske granice u ovoj provinciji iznosi 21 kilometar, a vladine snage od danas kontrolišu – 14 kilometara.

Ovaj uspeh utoliko je veći što se sada pod kontrolom sirijske regularne armije nalazi 90 odsto ove strateški važne provincije na zapadu Sirije.

Da bi oslobodila i preostalih sedam kilometara granice, sirijska armija  će morati da izbaci teroriste i iz pograničnog rejona Al-Junisija kroz koji prolazi direktan put u grad Džisr aš-Šugur koji se smatra jednim od glavnih preostalih uporišta sirijske Al Kaide (Džebhat an-Nusra).

[adsenseyu1]

Taj grad se formalno nalazi u susednoj sirijskoj provinciji Idlib.

Zvanični Damask više ne krije da mu je prioritetni cilj da povrati kontrolu nad celom granicom sa Turskom: da bi teroriste lišila pomoći koju dobijaju i od Ankare i od zapadnih zemalja koje se kriju iza leđa Turske.

Za ostvarenje ovog cilja, moraće da preuzme kontrolu nad preostalih oko sto kilometara granice.

Prvi – i ne mali – korak već je, evo, napravila.

Asadove snage i danas su, inače, napredovale i u susednoj provinciji Alepo. Upravo jurišaju na grad Kaferna koji se nalazi 20 kilometara od granice sa Turskom.

U Ankari i Vašingtonu, zajedno sa Londonom i Briselom, naravno na sve ovo škripe zubima.

Uprkos tome, Pentagon je danas priznao da ne raspolaže podacima da se u Siriji nalaze ruske kopnene snage. Njegov portparol, pukovnik Stiven Voren morao je da izgovori: “Mi nemamo dokaze da su Rusi u Siriji. Tačno je da su – u vazduhu”.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u nacionalnom parlamentu da je kopnena operacija u Siriji za njegovu zemlju – isključena.

Ruski lider, Vladimir Putin, upozorio je da pravo na izvođenje kopnenih operacija u Siriji ima – samo sirijska armija.

T-90 – RUSKA ZVER KOJA LOMI DŽIHADISTE

Sirijska vojska je po prvi put primenila ruski T-90A tenk u borbi. Vatreno krštenje se odigralo nedaleko od grada Alepo.

Turski i iranski mediji, ali i ruski ministar odbrane, potvrdili su da je T-90A, jedno od najnaprednijih ruskih oružja, prošao vatreno krštenje u službi sirijske vojske. Turske režimske novine Yeni Safak su navele da je preko 80 T-72 i T-90 tenkova uočeno u borbi severno od Alepa.

Takođe su navele da su sirijske snage uz pomoć ruskih vazdušnih snaga zauzele gradove Nubl i Zahru severno od Alepa.

Iranska novinska agencija FARS je takođe navela da su T-90 tenkovi postavljeni blizu grada Kan Tuman, južno od Alepa, pošto je sirijska vojska zauzela taj grad u decembru.

Što se tiče američkih Abrams tenkova, bilo je puno izveštaja da su razneseni nakon pogotka protivtenkovskim projektilima u zapadnoj provinciji Al Anbar.

[adsenseyu1]

Abrams tenkovi su napadnuti sa 9K11 Kornet projektilima i RPG-7 lanserima granata, ali i jugoslovenskim lanserom M70 Osa koji koriste pobunjenici u Siriji. Mnogi od tenkova su razneseni i eksplozivima.

Sirijska vojska je koristeći ruski T-90 tenk uspela da opkoli strateške gradove Kan Tuman i Al Karasi koji se nalaze duž autoputa Alepo-Damask, naveli su vojni izvori agencije FARS.

Prve vesti o dospeću T-90 tenkova u Siriju su se pojavile krajem novembra prošle godine, ali Rusija nije ni potvrdila ni negirala tu vest. Tek u februaru je izvor iz ruskog ministarstva odbrane potvrdio da su krajem 2015. godine T-90 tenkovi poslati u Siriju.

T-90A tenk je ušao u službu u Rusiji 2004. godine. On predstavlja modernizovanu verziju tenka T-72B koji je napravljen između osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

On ima novi motor i novi top i opremljen je sistemom za termoviziju. Tenk je opremljen aktivnim oklopom treće generacije i može da izdrži napad od strane tenkovske municije od 120 mm koja je dizajnirana za Abrams M1A1 i Leopard-2 tenkove.

Zaštitni sitem štiti T-90 od najnovijih TOW-2A i HOT-2 protivtenkovskih projektila.

Prema navodima novinske agencije FARS, različite terorističke grupe u Siriji su u protekle 4,5 godine imale na raspolaganju preko 9.000 TOW protivtenkovskih projektila i M-79 lansera granata. Oni su bili veoma uspešni protiv zastarelih T-55 i T-72 tenkova sirijske vojske.

https://www.youtube.com/watch?v=nXDl_r_AqcQ

Međutim, tek kada je dopremljen T-90 tenk, sirijska vojska je počela da napreduje protiv terorista.

Sistem zaštite T-90 tenka radi na više načina. On poseduje nekoliko resivera laserskog zračenja, ali i dva projektora blizu topa.

Ti resiveri mogu detektovati lasersko zračenje u trenucima kada tenk biva naciljan, što obaveštava posadu o pretnji i omogućava joj da izbegne napad. Druga opcija jeste dimna zavesa, a treća opcija jeste ometanje neprijateljskog sistema za ciljanje pomoću projektora.

Reljef Sirije omogućava primenu T-90 tenkova blizu Alepa, Idliba, Hame i Homsa, ali sve borbene akcije su trenutno usmerene na Alepo i severnu Latakiju.

Glavni cilj jeste neutralizacija pretnji u dva zapadna regiona – Latakiji i Tartusu. Ukoliko bi Latakija pala, to bi bio ozbiljan udarac za predsednika Bašara el Asada i znatno bi otežalo ruske vazdušne operacije.

Treba napomenuti da je u toku i ofanziva protiv terorista u enklavi Salma. Tenkovi ne mogu da se kreću kroz ovu planinsku oblast, te je tu neophodna podrška kopnenoj vojsci iz vazduha.

Ukoliko Salma i Alepo budu oslobođeni, Turska neće moći više da šalje zalihe teroristima.

(InterMagazin)