OGLASILA SE KOLINDA NAKON PRESUDE: Hrvatska nije bila agresor, nas je napala Miloševićeva velika Srbija

Praljak

Foto: Tanjug/A/ICTY

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je prekinula posetu Islandu zbog presude Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”, obratila se medijima u Zagrebu povodom smrti Slobodana Praljka i donesene presude. Ona je negirala da je u Haškom tribunalu u sredu izrečena Hrvatskoj i hrvatskom narodu u BiH, jer, kako tvrdi, Hrvatka nije bila agresor i najviše je učinila za celovitost BiH, a hrvatski narod se uspešno “odupreo veliskosrpskoj agresiji”.

Navodna odbrana Hrvatske od velikosrpske agresije čiji je inspirator bio, prema njenim rečima, Slobodan Milošević, je praktično bila lajt motiv ovog obraćanja hrvatske predsednice javnosti.

– Drage Hrvatice i Hrvati, na početku želim izraziti saučešće porodici Slobodana Praljka, čoveka koji je radije dao život, nego živeo osuđen za dela za koja je čvrsto verovao da ih nije počinio. Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod.

[adsenseyu5]

-Kao predsednici jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se juče u Hagu nije sudilo Hrvatskoj, Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak celovite BiH, a hrvatski narod se prvi opirao srpskoj agresiji – rekla je na početku hrvatska predsednica.

Hrvatska predsednica je dodala da moraju da priznaju da su neki Hrvati počinili zločine i da za to moraju da odgovaraju.

SERGEJ TRIFUNOVIĆ DIGAO BALKAN NA NOGE ZBOG OBJAVE O PRALJKU: Hrvati mu otvoreno prete (FOTO)

– Nepravedno je što druga strana nije isto kažnjena. Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država.Hrvatska na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH.

Najavljujući skoru posetu BiH, Kitarović je rekla da Hrvatska od samog početka podržala osnivanje haškog suda imajući u vidu obezbeđivanje pravde na području država bivše Jugoslavije. Smatra, međutim, da taj sud nije ostvario svoju ulogu jer se, kako je rekla, postavio kao politički arbitar, ne kao pravosudno telo.

[adsenseyu1]

– Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su svoje ishodište u Slobodanu Miloševiću i JNA i ta činjenica u tom sudu nije prepoznata ili je svesno zanemarena – rekla je Kitarović i dodala da se JNA tokom proteklog rata “stvarila u otvarenja projekta “velike Srbije”.

– Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija i tzv. JNA. Hrvatska nije napala nikoga. Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja. Kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dve države, u najskorije vreme posetiću Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Tanjug/AP

Grabar Kitarović dodala je da je 10.000 ranjenika lečeno u Hrvatskoj i daje najveći deo pomoći stiglo je preko Hrvatske.

– Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije i oslobodila je velike delove BiH, sprečila je ponavljanje Srebrenice u Bihaću. Suočila je Miloševića s porazom i prisilila ga da sedne za pregovarački sto.  Ovakvim završetkom Haškog suda, na svima je nama da radimo na pomirenju svih naroda. Sa zločinima se valja suočiti u ime budućnosti. Hrvatska je to učinila i čini, a to tražim i drugih – prenosi reči Grabar Kitarović portal Index.

VLADIKA PROTERAO OMILJENOG SVEŠTENIKA: Vernici se pobunili, dao im je odgovor koji LEDI KRV u žilama (INFO)

– Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni, nemojte se bojati, uz vas smo.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]