OBAMA: Rusija će se izvući samo ukoliko uspe da unese raskol između EU i SAD

predsednik
Američki lider Barak Obama javno je rekao da sumnja u svrsishodnost uvođenja novih sankcija Rusiji, pogotovo ako bi te nove sankcije vodile raskolu između SAD i Evrope.

Agencija Rojters prenela je ove Obamine reči, izgovorene na sednici Saveta za izvoz (kojem su prisustvovali vodeći američki biznismeni): „Smatrati da možemo tek onako uvoditi sve nove i nove sankcije, u nadi da će Putin zbog toga promeniti svoje mišljenje, bilo bi pogrešno”.

Obama je, inače, uveren da zapadne sankcije već nanose ogromnu štetu ruskoj ekonomiji i da sa vremenom mogu naterati Moskvu da promeni svoju politiku prema Ukrajini. Pritom je naglasio da SAD i EU moraju delovati prema Rusiji usaglašeno i imati strpljenja.

Američki predsednik je, u nastavku izlaganja, ocenio da Moskva trenutno u rukama „drži loše karte”.

Posebno je naglasio da su događaji u Ukrajini Rusiju zatekli nespremnu i da je Moskva zbog toga „bila prinuđena da improvizuje”.

Rukovodstvo Rusije – priznao je Obama – zasad izlazi na kraj sa unutarpolitičkom situacijom, ali sankcije toj zemlji već nanose, kako je rekao, „ogromnu štetu, naročito u dugoročnoj perspektivi”.

Rusija će se izvući – dodao je američki lider – samo ukoliko uspe da unese raskol u redove transatlantskih saveznika.

[adsenseyu4]

„Ako Evropa počne da se udaljava od Sjedinjenih Država, to će biti strateška pobeda Rusije. Zato imam nameru da to ne dozvolim. A da bismo taj zadatak uspešno rešili – moramo voditi računa o uticaju (antiruskih) sankcija na ekonomiju Evrope” i u tome imati strateško strpljenje. Misliti da možemo sve više i više pojačavati sankcije protiv Rusije i da će ona zbog toga na kraju krajeva promeniti svoju politiku – naprosto je pogrešno”.

Obama je ovome dodao da ne podržava ideju američkih kongresmena da se uvode dopunske kaznene mere protiv Rusije bez usaglašavanja sa evropskim saveznicima. Po njegovom mišljenju: takav potez bi bio kontraproduktivan.

Sjedinjene Države i Evropa, upozorio je Obama, moraju sačuvati jedinstvo povodom sankcija protiv Rusije.

„Ako Moskva vidi da u našoj koaliciji nema nikakvih pukotina – ona će sa vremenom shvatiti da je cena (zapadnih sankcija) za rusku ekonomiju veća od strateške dobiti koju može ostvariti svojom politikom prema Ukrajini”.

Sve američke sankcije dosad su bile uvedene – Obaminim predsedničkim ukazima.

Nacrt zakona razrađen u Kongresu SAD daje Obami pravo da uvodi dodatne kaznene mere protiv Rusije.

(Fakti)

[adsenseyu1]

3 Comments on "OBAMA: Rusija će se izvući samo ukoliko uspe da unese raskol između EU i SAD"

  1. Kako su samo vešti sa rečima. Nadam se da razuman deo čitalačke publike razume i drugačiju poruku: Amerika se može izvući, samo ako zavadi Rusiju i ostatak Evrope.

  2. Kako ovom ne dosadi da lupa gluposti,čovek je kao krpelj…

  3. запад истура обаму, да за њихове потребе изиграва идиота! врло добро запад зна шта је неосвојиво у православљу, славенству, русији, тако да ове обамине приче дјелују, као намјера запада – смијешно, а као ријечи обаме – жалосно!!!

Comments are closed.