NOVA DRAMA U UKRAJINI: Bačena bomba ispred parlamenta, 50 POVREĐENIH SPECIJALACA! (FOTO) (VIDEO)

specijalci

Printskrin: Youtube/Oksana Denysova

Ukrajinski poslanici blokirali su pristup govornici u parlamentu kako bi sprečili glasanje o nacrtu reforme ustava koja predviđa veću autonomiju separatističkim područjima na proruskom istoku zemlje

Kod zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) sukobili su se pripadnici policije i učesnicimitinga protiv unošenja izmena u Ustav, javile su ukrajinske agencije.

Nacrt predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje određuju posebnim zakonom.

[adsenseyu5]

Decentralizacija i specijalni status pobunjeničkih područjaDonjecka i Luganska predviđeni su sporazumom iz Minska koji je postignut uz posredovanje nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda uz prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina.

Printskrin: Youtube/Oksana Denysova

Radio Sloboda izveštava da učesnici današnjeg protesta smatraju da će poslanici “legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast”.

Agencija UNN navodi da je policija potisnula demonstrante od centralnog ulaza u Radu ka obližnjem parku.

UNIAN navodi da su demonstranti – među kojima su najaktivniji pristalice partije Sloboda, bacali na policiju dimne bombe, upotrebljavali drvene palice i suzavce.

https://twitter.com/olliecarroll/status/638306208546451456/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Policija je napravila nekoliko kordona oko zgrade skupštine. Prema poslednjim informacijama, 50 vojnika Nacionalne garde povređeno je u sukobima na ulicama Kijeva.

Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmena Ustavu uzvicima “Sramota” i “Dole banda!”.

Printskrin: Youtube/Oksana Denysova

Poslanici Rade nešto pre toga usvojili su u “prvom čitanju” predlog zakona o izmenama koje se odnose na decentralizaciju, sa 265 glasova za.

Pristup govornici, gde sedi predsednik parlamenta, blokirali su zastupnici Radikalne stranke koja je deo propredsedničke koalicije, ali koja odbija da da podršku toj reformu ustava.

Printskrin: Youtube/Oksana Denysova

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)