NORVEŠKI LEKAR TVRDI: Virus je ponovo mutirao

virus

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Nova  mutacija SARS-CoV-2 korona virusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavni lekar opštine Trondhajm Tove Restad, dok Rospotrebnadzor navodi da u Rusiji nije identifikovan nijedan novi soj virusa

Norveški tabloid Verdens Gang preneo je danas da je nova mutacija korona virusa bez presedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na severu zemlje, prenosi TASS.

Rusija, međutim, nije identifikovala nijedan novi soj korona virusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkuliše u drugim zemljama, saopštio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Navodi se da Rusija sistematski proucava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV-2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mesečno.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIĆE EVROPSKIH NAUČNIKA: Krvna grupa određuje da li će zaraženi KORONOM ZAVRŠITI NA RESPIRATORU!

“Dobijeni podaci se koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikovanju uvezenih slučajeva i proceni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV-2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama”, navodi se u saopštenju.