NI HITLER NIJE SMISLIO OVAKAV ZAKON: Građani Hrvatske podržali održavanje referenduma o smanjenju broja zastupnika nacionalnih manjina u saboru

vojska

Foto ilustracija: Tanjug/Zoran Žestić

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” tvrdi da je prikupila više nego dovoljno potpisa građana za održavanje referenduma o izmeni izbornog sistema, a najviše kontroverzi izazvao je predlog smanjenja broja zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Prema tom predlogu, naime, traži se smanjenje broja zastupnika nacionalnih manjina u saboru, ali i da ubuduće ne smeju da odlučuju o poverenju vladi ili da učestvuju u usvajanju državnog budžeta. Reč je o članu aktuelnog izbornog zakona prema kojem predstavnici manjina u Saboru imaju zagarantovani broj mesta i upravo je to nešto što su hrvatski zvaničnici tražili da Beograd primeni u svom zakonodavstvu o načinu izbora poslanika manjina u parlamentu.

TREBA DA BUDEMO PONOSNI: Koreograf iz Hrvatske koji je Srbiju nazvao „Smrdija“ dobio odgovor od predsednika UO Narodnog pozorišta!

Budući da su ”manjinci” deo tanke HDZ-ove parlamentarne većine, očekuje se da će referendumska pitanja Sabor proslediti ustavnom sudu koji, ako utvrdi da su u neskladu s ustavom, može stopirati referendum.

Na Fejsbuk stranici ove građanske inicijative, koja je potpise građana skupljala u protekle dve sedmice, nije objavljen precizan broj potpisa, ali mediji prenose, pozivajući se na nezvanične informacije, da je prikupljeno 450.000. Za održavanje referenduma Inicijativi je bilo potrebno da prikupi najmanje 10 odsto potpisa od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak, što iznosi iznosi 374.749 potpisa.

PROBALI SMO NAJSKUPLJU VODU NA ADI: To nije najgore od svega (FOTO)

– Narod je odlučio:Imamo referendum – stoji na stranici GI “Narod odlučuje”.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)