Neverovatno otkriće u Meksiku: Pronađene misteriozne kugle ispod velike piramide

piramida
Robot u tunelima hrama Pernate zmije, u jednoj od odaja, naišao na stotine metalnih kugli, naučnici potpuno zbunjeni

MEKSIKO SITI – Neverovatno otkriće u Meksiku!
Kad je robot „Tlalok 2“, koji mesecima kruži beskrajnim tunelima ispod džinovske piramide boga Kvecalkoatla (Pernate zmije), infracrvenim kamerama snimio stotine metalnih kugli, naučnici su bili potpuno zbunjeni.
– Ovo je neverovatno. Ovo je otkriće bez presedana. Još ne znamo čemu su služile ove čudesne kugle. Znamo samo da su u obliku savršene lopte, da su prečnikaizmeđu 10 i 30 centimetara, da im je jezgro od gline i neke organske materije, te da su prekrivene piritom, mineralom koji je oksidirao i postao žut. Odatle i žuta boja – kaže Horhe Zavala, arheolog koji istražuje Teotihuakan, drevni grad Asteka u kojem se nalazi piramida.

Robot „Tlalok“, koji generiše 3D slike terena kroz koje se kreće, imao je problema tumarajući po hodnicima piramide jer su prepuni blata. Prema analizama naučnika, drevni stanovnici Teotihuakana verovali su da je podzemni svet pun blata, pa su po tom modelu i napravili ove hodnike.

[adsenseyu4]

Naučnici veruju da su kugle postavljene u jednu od tri tajne odaje povezane tunelima pre oko 1.800 godina, kad je Teotihuakan bio na vrhuncu. Kugle su, prema njihovom mišljenju, nekad sijale zlatnim sjajem. Ipak, niko se ne usuđuje da kaže kakvo bi značenje i funkcija ovih neobičnih predmeta mogli biti.

– Verujemo da su sveštenici ili vladari Teotihuakana silazili u tunele da obavljaju rituale. Možda pronađemo još ostataka koji će nam pokazati ko je vladao ovim gradom – rekao je Serhio Gomez Čavez, direktor projekta „Tlalok“.

(I. Ć.)

Stotine metalnih kugli na podu tajne prostorije
Stotine metalnih kugli na podu tajne prostorije
[adsenseyu4]

Teotihuakan, metropola čiji su graditelji i dalje nepoznati

♦ U vreme Hristovog rođenja Teotihuakan je bio moćan grad, a na oko 20 kvadratnih kilometara živelo je više od 100.000 ljudi. Ime su mu dali drevni Asteci, koji su naišli na njega kad je već propadao. Međutim, ni dan-danas niko ne zna ko su bili misteriozni graditelji ovog čuda od grada, prepunog velikih piramida i beskrajnih tunela.

Zanimljivo je da u Teotihuakanu, gradu koji je bio suvereni gospodar celog regiona, ne postoje tragovi vojnih zgrada. Kao da su vladali nečim drugim, a ne vojskom.

(Dnevne.rs /Kurir)