NEVERICA: Preminuo bivši predsednik koji se UPUCAO kada je policija došla da ga uhapsi (FOTO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Bivši perunaski predsednik Alan Garsija upucao je sam sebe u vrat kada je policija došla u njegovu kuću u Limi da ga uhapsi u sklopu istrage zbog korupcionaške afere u koju je upleten godinama.

Nakon što su lekari pokušavali da ga spasu, on je preminuo u bolnici.

Prve informacije ukazivale su da se Garsija upucao u glavu, ali kako prenosi lokalna televizija TV Amerika, bivši predsednik pucao je sebi u vrat, nakon čega je prevezen u bolnicu “Casimiro Ulloa Hospital” u Limi. Iz te bolnice saopšteno je da ima ranu od metka u glavi, zbog čega je hitno operisan.

smrt

FOTO: TANJUG/AP

“La Republika” piše da je Garsiji tri puta stalno srce nakon što je primljen u bolnicu i da je 27 lekara radilo na tome da ga održi u životu.Isti izvor, pozivajući se na reči Rikarda Pineda, Garsijinog ličnog sekretara, tvrdi da je bivši predsednik pucao na sebe u svojoj spavaćoj sobi gde se povukao kada je video da se policija približava njegovoj kući.

Garsijin advokat rekao je da je bivši predsednik Perua u delikatnom stanju i pozvao okupljene da se mole za njega.

Mito zbog metroa

Garsija je godinama pod istragom zbog sumnji da je primio mito za izgradnju metroa u Limi tokom drugog predsedničkog mandata od 2006. do 2011. godine.

U novembru prošle godine tražio je azil od Urugvaja nekoliko sati pošto mu je sudija zadržao pasoš. Sudija u Limi odobrio je prethodno zahtev tužilaca da se Garsiji zabrani izlazak iz zemlje u narednih 18 meseci dok istražitelji ispituju navode da je primio nezakonito novac od brazilskog građevinskog giganta “Odebrehta”.

Ova kompanija našla se u centru najveće latinoameričke korupcionaške afere pošto je priznala u nagodbi sa američkim ministarstvom pravde 2016. godine da je podmićivala zvaničnike širom Latinske Amerike i isplatila im skoro 800 miliona dolara u zamenu za velike infrastrukturne ugovore.

Peru

FOTO: TANJUG/AP

Kompanija je priznala da je u Peruu dala blizu 30 miliona dolara mita od 2004. godine.

Skandal je doveo do hapšenja brojnih visokih političara širom regiona, naročito u Brazilu i Peruu, gde je bivšsi predsednik Pedro Pablo Kučinjski podneo ostavku zbog toga što je ranije radio kao konsultant za “Odebreht”, dok su bivši predsednici Perua Alehandro Toledo i Oljanta Umala pod istragom.

LEGLO Evo koliko para sad imate na računu! Da biste ih podigli potrebne su vam ove 3 stvari (INFO)

Garsija negira optužbe koje mu se stavljaju na teret i tvdi da je žrtva političkog progona.

(Dnevne.rs /Izvor: M. B., Blic)