NEŠTO SE SPREMA: Nemačka i SAD se raspituju za TAJNI DIL Putina i Tačija (FOTO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Sjedinjene Američke Države i najuticajnije evropske zemlje već duže su zabrinute zbog saradnje i kontakata koje održavaju najviši zvaničnici Moskve i predstavnici vlasti u Prištini, saznaje nezvanično “Blic”.

Kako je za naš list potvrdilo više diplomatskih izvora, svi predsednici uticajnijih zapadnih država raspituju se u okvirima institucija Evropske unije za taj novoizgrađeni odnos.

– Ne prođe nijedan sastanak evropskih predstavnika sa Trampovim saradnicima zaduženima za region Zapadnog Balkana, a da oni ne pitaju kakav to dogovor prave Rusija i Albanci na Kosovu i o čemu se dogovaraju – kaže jedan od sagovornika “Blica”, koji je želeo da ostane anoniman.Isto je i na sastancima sa Emanuelom Makronom, Angelom Merkel i drugim evropskim liderima.

– U poslednjih nekoliko meseci nemačka tajna služba otkrila je više sastanaka najviših ruskih zvaničnika sa rukovodstvom Prištine, i to je odmah bio znak za uzbunu – navodi naš izvor.

Na jednom od tih sastanaka, na pitanje da li je na pomolu dil Moskve i Prištine, predstavnik jedne od ambasada je rekao da Rusija sve radi da spreči da se postigne sporazum između Srba i Albanaca, jer se plaši za svoju poziciju u ovom delu Evrope i da bi mogla da izgubi uporište.

– Ako se Srbi i Albanci dogovore, Rusi strahuju da više neće biti nikome važni i da će izgubiti sve od uticaja što imaju na Balkanu – poručio je čovek iz ambasade, prenosi naš izvor.

Tajni susreti uticali su i na nedavnu promenu i zaokret u američkoj politici prema Kosovu. Nesumnjivo, položaj Srbije nikada nije bio teži, a državni vrh i Aleksandar Vučić tek će se naći pred izazovima.

Iako popuštaju po pitanju dijaloga i dogovora srpske i albanske strane, Amerikanci ipak ostaju glavni mecena Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. Rusi, gledajući svoj interes, ne žele dogovor, što je svima sve jasnije.

Stav Evrope video se u Parizu na proslavi stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, kada Srbija kao zemlja koja je dala najviše žrtava nije ispoštovana. Osim Nemačke i Angele Merkel, čija je moć sve manja, gotovo da nema nikog ko je na strani toga da se dođe do rešenja.

taci

FOTO: TWITTER/HAŠIM TAČI / SCREENSHOT

Posle problema koji je nastao zbog rasporeda sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu, prevashodno zbog toga što se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Rusije Vladimira Putina, došlo je do zvaničnog susreta Putina i Tačija. To je stiglo kao potvrda da je došlo do nove epizode u odnosima Moskve i Prištine.

O ovom susretu javnost je obavestio sam Tači, na svom Tviter nalogu, gde je podelio niz fotografija sa tog susreta, ali i detalj njihovog razgovora. Naime, Tači je uz fotografije na kojima se vidi rukovanje i razgovor sa ruskim predsednikom napisao:

– U Parizu sam se sastao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, sa kojim sam razgovarao o dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i sveobuhvatnom, pravnoobavezujućem sporazumu. Na ovu temu predsednik Putin je bio jasan: “Ako vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati” – napisao je Tači.

Tačijev tvit prenela je ruska agencija Tass, uz napomenu da Kremlj nije izdao nikakvo saopštenje o tom susretu. Naši sagovornici tvrde i da je povlašćeni status koji je kosovski predsednik Hašim Tači dobio u Parizu u stvari pokušaj da se popravi njegova pozicija na unutrašnjem političkom planu.

– Tačijeva pozicija na Kosovu se klima, ugrožen je, i toga su njegovi zapadni saveznici svesni. Zbog toga su tokom, pre, za vreme i nakon ceremonije učinili sve da mu daju na značaju. Da li su u tome uspeli dugoročno, ostaje da se vidi, ali je u svim prištinskim medijima Tači ispao pobednik, pa je makar na kratko cilj ispunjen – kaže naš sagovornik.

Isti izvor kaže i da najbliži saveznici Hašima Tačija, s obzirom na podršku koju on sada uživa u javnom mnjenju na Kosovu, sumnjaju da on može da uradi nešto kako bi se dogovor sa Beogradom postigao tako da obe strane budu zadovoljne.

MILO, SVE SI PROMAŠIO: 4 razloga zašto je Đukanovićeva izjava o srpskoj aneksiji Crne Gore klasično FALISIFIKOVANJE ISTORIJE (INFO)

Kraj na Prvi svetski rat

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič izjavio je da je značajno što su Aleksandar Vučić i Hašim Tači prisustvovali svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

– Nadam se da su poneli poruku da samo ujedinjena Evropa može da reši balkanska pitanja. Potrebno je da njih dvojica dođu do kompromisa o poslednjem preostalom konfliktu, čime će se staviti kraj na Prvi svetski rat – poručio je Petrič.

Čepurin: Rusija ne menja stav o Kosovu

Stav Rusije o Kosovu neće se menjati, izričit je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

“Zemlje koje povlače priznanje Kosova pokazuju odgovoran pristup koji se temelji na principima međunarodnog prava. Svi potezi u okviru rešavanja kosovskog problema moraju se zasnivati na poštovanju prema Rezoluciji 1244 SBUN. Stav Rusije ostaje nepromenjen”, naveo je juče ruski ambasador u Srbiji na svom Tviter nalogu.

 (Dnevne.rs /Izvor: Ivana Mastlović Jasnić, Blic)