NEŠTO SE SPREMA: Američka vojska, po naređenju Trampa, dronovima ubila drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu (VIDEO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Sjedinjene Američke Države pozvale su američke državljane danas, nakon ubistva visoko rangiranog iranskog generala Kasima Sulejmanija u Bagdadu, da “odmah” napuste Irak.

Usled dramatične eskalacije krvave borbe Vašingtona i Teherana, Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Donald Tramp naredio vazdušni napad u kom je danas u ranim jutarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.

U napadu je takođe ubijen i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

Nešto kasnije se oglasila Bela kuća sa izjavom da je vazdušni udar “odlučujuća odbrambena akcija” koja je sprovodena “po nalogu predsednika”.

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, rekavši da će SAD biti odgovorne za posledice.

Iran je obećao “žestoku odmazdu” nakon što je u američkom vazdušnom napadu u Iraku ubijen komandant iranske Revolucionarne garde.Zbog napada milicije koju podržava Iran na kompleks ambasade SAD, svi konzularni poslovi su suspendovani.Američki državljani ne bi trebalo da prilaze Ambasadi” u Bagdadu.

Početkom nedelje demonstranti su napali američku ambasadu u Bagdadu protestujući protiv američkih vazdušnih udara na paravojne snage koje podržava

Ovaj vazdušni udar koji je doveo do dramatičnog usijanja tenzija, usledio je nakon serijskih udara obe strane, koji su u Iraku konstantni od kraja 2006. Sulejmani je bio centralna figura u gotovo svemu što je Iran činio i visoki zvaničnici SAD, pod bivšim predsednikom te zemlje Barakom Obamom, su smatrali da je skoro nedodirljiv.

Inače, ovaj udar je usledio u trenutku kada je Irak već bio na ivici sveobuhvatnog proksi rata, a nekoliko sati nakon dvodnevne opsade američke ambasade u Bagdadu od strane militanata PMF-a i njihovih pristalica za koju je Pentagon optužio Sulejmanija da ju je orkestrirao.

 

(Dnevne.rs /Kurir.rs/Tanjug /Izvor:  Guardian , E.G.)