NESREĆA NA “ADMIRALU KUZNJECOVU”: Avion promašio sletanje na ruskom nosaču aviona (INFO)

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Ruski avion “suhoj-33” survao se u more nakon neuspešnog pokušaja sletanja na nosač aviona “Admiral Kuznjecov”, koji se nalazi u vodama Mediterana, prenosi “Sputnik International”.

Srećom, pilot se na vreme katapultirao i nije životno ugrožen, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije, a preneo ruski portal.

[adsenseyu4]

– Nakon završetka zadatka u Siriji, Su-33 skliznuo je sa palube usled kvara na kočionom sistemu. Pilot se katapultirao, nakon čega su ga spasioci bezbedno izvukli iz vode na nosač aviona Admiral Kuznjecov. Pilot nije u životnoj opasnosti – rečeno je iz Ministarstva.

To je drugi ruski borbeni avion koji je izgubljen, a pripada floti nosača aviona, tokom njegove misije u Sredozemnom moru.

Prethodno je uništen avion tipa MiG-29, koji nije uspeo da sleti i ostao je bez goriva, pošto posada na nosaču nije uspela da osposobi sistem za kočenje.

Prisustvo ruske flote je od 15. oktobra u vodama Mediterana znatno uvećano. “Admiral Kuznjecov” dobio je društvo u vidu bojnog broda “Petar Veliki”, protivpodmorničkih razarača “Severnomorsk” i “Viceadmiral Kulakov”.

“Suhoj 33” avioni koji se nalaze na nosaču “Admiral Kuznjecov” neprekidno učestvuju u vojnim operacijama u Siriji, napadajući ćelije Islamske države.

Prošlo je 15 meseci otkad je Rusija ušla u sukob u Siriji, i to na lični zahtev i molbu sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Vladimir Filipović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]