NEPRIJATAN MOMENAT ZA BAŠARA AL ASADA U SIRIJI: Krenuo za Putinom, ali su ga ruski vojnici naglo zaustavili (VIDEO)

Sirija

Foto: Printskrin/YouTube / Ruptly TV

Pomalo neprijatnu situaciju doživeo je predsednik Sirije, Bašar al Asad, kada su ruski vojnici usred njegove države preprečili put kad je krenuo za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom vojne smotre.

Naime, Putin je u ponedeljak došao u iznenadnu posetu Siriji, a u ruskoj vojnoj bazi u pokrajini Latakiji, izvršio je smotru vojnika gde im je čestitao na pobedi protiv terorista Islamske države i naredio povlačenje velikog dela ruskih snaga iz te zemlje.

[adsenseyu5]

Kao i tokom nedavne posete Moskvi, Asad nije krio svoju ushićenost pri susretu sa Putinom, srdačno ga grleći pri susretu pred kamerama nakon što se ruski predsednik iskrcao iz aviona.

Foto: Tanjug/AP

Ali, samo nekoliko trenutaka kasnije, kada je Putin krenuo u smotru ruskih vojnika, Asad je brže bolje krenuo za njim. Međutim, nije stigao daleko. Jedan od ruskih vojnika koji su ga okruživaliodmah ga je zaustavio rukom i, sudeći po snimku, dao mu do znanja da ne može da ide dalje.

Asad mu je gestom dao do znanja da shvata naredbu i poslušno ostao na mestu, dok je Putin nastavio da hoda prema ruskom oficiru koji mu daje izveštaj. Sudeći po snimku, sirijskih vojnika nije bilo nigde na vidiku.

POSLEDNJA ARKANOVA FOTOGRAFIJA: Niko ne zna šta se krije iza slike nastale trenutak pre njegovog ubistva

Rusija je ključni saveznik sirijskog režima, a njena vojna intervencija u toj zemlji bila je presudan faktor u preokretu građanskog rata koji traje od 2011. i u kojem je ubijeno više od 400.000 ljudi, piše Index.

[adsenseyu1]

Moskva , koja je u Siriji pokrenula vojnu akciju u septembru 2015., službeno je poslala između četiri i pet hiljada vojnika. Međutim, nezavisni analitičari procenjuju da je taj broj u stvarnosti puno viši i tvrde da znatan deo ruskih snaga u Siriji čine plaćenici – iako Moskva opovrgava takve tvrdnje i zakonom zabranjuje svojim građanima da se bore kao plaćenici.

Shodno tome, broj ruskih žrtava u ratu verovatno je znatno veći od službene brojke od 40 poginulih vojnika.

PROCURELI LEKARSKI NALAZI: Obolevaju od RAKA mnogi koji su bili blizu srušenih Kula bliznakinja (VIDEO)

Ipak, Rusija je po svemu sudeći ostvarila svoju misiju – spasila je svog saveznika u Damasku i zacementirala svoj dominantni uticaj, u isto vreme sa sve slabijim američkim uticajem u Siriji i širom regionu. Asad je nominalno i dalje na vlasti, ali njegov režim u potpunosti je zavistan od Moskve, kao i od Teherana.

Pogledajte video:

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]