Nemci zabrinuti: Grci izlaze iz evrozone, Rusi dolaze na Balkan

rusi
Izlazak Grčke iz evrozone može dovesti do ozbiljnog širenja ruskog uticaja na Balkanu, piše Nikolas Buse, politički analitičar lista Frankfurter algemajne cajtung

On je naveo da Grčka, napustivši evrozonu, može izaći i iz Šengenskog sporazuma i EU, što bi posejalo nepoverenje između evropskih zemalja i stavilo pod znak pitanja jedinstvo evrozone i EU.

To je veliko breme za zajednicu koja se oslanja na partnerstvo, a moglo bi da strada i liderstvo Nemačke, ako bi nemačka vlada bila proglašena glavnim krivcem za neuspeh pregovora sa Grčkom, navodi se u tekstu, prenosi Sputnjik.

Prema mišljenju Busea, najozbiljnije posledice mogle bi biti strateške prirode. Izlazeći iz evropske zajednice, ključna balkanska zemlja će tražiti nove partnere, a prvi kandidat će biti Rusija, nezavisno od toga ko bude na vlasti u Atini, kaže Buse.

U tom slučaju, smatra on, Rusija će imati direktan uticaj u Egejskom moru i dobiće mogućnost da „čitav Balkan oslobodi zapadnog uticaja“.

Zbližavanjem Grčke i Rusije problem bi imao i NATO, jer bi, zbog protivljenja Atine, Sjedinjene Američke Države mogle imati poteškoća sa učvršćivanjem snaga alijanse u Istočnoj Evropi, kaže Buse.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Fonet)

1 Comment on "Nemci zabrinuti: Grci izlaze iz evrozone, Rusi dolaze na Balkan"

  1. Ovaj proces je neminovan ! Grčka , Bugarska i Rumunija su jedine Pravoslavne države u EU -i i s toga je neizbježan savez sa Rusijom !

Comments are closed.