NEMAČKI NAUČNICI OTKRIVAJU: Crnogorsko more krije “UBICU” korona virusa?

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Stručnjaci sa Bergakademije na crnogorskom Jadranu imaju 100 kvadrata rezervoara u kojima gaje i proučavaju zlatni sunđer zajedno sa farmakolozima sa Univerziteta Drezden.

Na morskom dnu Jadrana raste zlatni sunđer, ima ga po celom Mediteranu, ali najviše na crnogorskom primorju, a njegovu sposobnost da se odbrani od bakterija i virusa, među kojima su i RNA virusi kao što je SARS Cov-2, proučavaju naučnici iz Bergakademije Frajberg.

Najviše se bave otpornošću sunđera na sve zamislive biološke uzročnike bolesti, kao što su bakterije, virusi ili bacili.

Do sada su naučnici uspeli da definišu 35 bromtirosina koji uništavaju strana tela koja pokušavaju da prodru u sunđer, bukvalno sve viruse i bakterije. Uz to, bromtirosin sprečava gradnju proteina, a time i širenje RNK virusa, kakav je i SARS Cov-2.

Nemački naučnici već dugo izučavaju ovaj mehanizam, a do sada su nameravali da ga koriste u borbi protiv tumora. Već su obavljena i klinička ispitivanja koja su pokazala da bromtirosin nije štetan po samu ćeliju napadnutu rakom

Oni su uspeli i da supstancu iz sunđera pretvore u kristalnu formu i imaju je već dovoljno za kliničke studije.

Predrag Kon član stručnog tima Vlade Srbije ZAMERIO NOVAKU ĐOKOVIĆU: Napravio si veliku grešku! (INFO)

Kako dodaju, izolovano je oko 10 grama koji će biti ustupljeni za laboratorijska ispitivanja u vezi sa novim virusom korona.

 

(Dnevne.rs/sputnjik)