NEMA NI TRAGA ČOJSTVU: Crna Gora pljunula po Srbiji i Srbima na Kosovu

NATO

Vojska Crne Gore na vežbi sa NATO, Foto: prentscreen

Tridesetak kilometara od čuvenih Plitvičkih jezera, stotine evropskih i američkih vojnika, među kojima i tridesetak crnogorskih, izvode pripreme za prelazak mađarske granice. Ono što je zanimljivo je to da vojnici Crne Gore nose zastave Albanije i tzv Republike Kosovo.

Oni su samo deo od više hiljada vojnika iz 15 članica i nečlanica NATO koje učestvuju u vojnoj vežbi “Immediate reponse 2019” (IR19), koja ima za cilj da testira i poboljša njihovu mogućnost brzog razmeštanja snaga i opreme iz jedne u drugu zemlju.

Pripadnicima Vojske Crne Gore trebalo je 16 sati do vojnog poligona u Slunju, najvećeg u Hrvatskoj.

Prema riječima poručnika Aladina Hadrovića, nisu imali nikakvih poteškoća na tom putu.

SIN MI JE MRTAV, A MENE SU KAZNILI SA 210.000 DINARA! Otac momka stradalog u Lučanima ZAHTEVA PRAVDU

“Ova vežba će pobljšati naše odnose i povezaće nas sa drugim saveznicama i partnerskim zemljama. Učešćem u ovakvim vežbama, pripadnici VCG stiču veće iskustvo, proširuju i poboljšavaju svoje znanje”, kazao je on za “Vijesti”.

Crna Gora poslala je pešadiju, dio Pomorskog odreda i “mercedese”, a na vežbi učestvuje ukupno 38 pripadnika crnogorske vojske.

Najveći broj je iz sastava Pešadijskog bataljona baziranih u kasarni “Vladimir Knežević Volođa” u Pljevljima.

KRALJEVO POPLAVLJENO: Ibar se izlio, bujica ulazi u kuće (FOTO) (VIDEO)

Od ukupnog broja učesnika, 28 je u sastavu pešadijskog voda multinacionalnog pešadijskog bataljona pod komandom Hrvatske, dva su u ulozi štabnih oficira u komandi bataljona, a osam pripadnika Pomorskog odreda Mornarice će uvežbavati procedure protiv-diverzantskog obezbeđenja plovnih obekata dok baziraju u ratnoj luci.

VCG je na vežbi angažovala i osam motornih transportnih vozila, od kojih su šest savremeni lako-oklopni transporteri “mercedes-benz G”.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)