NAUČNIK NASA UPOZORAVA: Zemlja će uskoro biti u LEDENOM ZAGRLJAJU! (VIDEO)

zima

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Naučnik NASA upozorava da nas čeka najstrašnije smrzavanje u modernoj istoriji i da će Zemlja biti u ledenom zagrljaju, jer Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma donoseći rekordno niske temperature.

unčevih pega nije bilo u gotovo svim prethodnim mesecima 2018, a ultravioletno zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće sa rekordno niskim temperaturama tek dolaze.

“Trend hlađenja je očigledan” – kaže Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra “Lengli”. ” Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju.

Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri (ili: otkako su počela kosmička istraživanja).”

Njegovo visočanstvo ŠALTER! Slučaj iz Subotice trese društvene mreže: Prvo klekni, pa reci šta te boli

Ove podatke otkrio je instrument “Sajber”, na NASA satelitu “Tajmd” (Timed), koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dve supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.


Merenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Sajber” može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera.

ISKRENO, KAO I UVEK: Nemanja Matić otkrio šta su mu saigrači iz Junajteda rekli jer je odbio da nosi cvet maka!

– Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu – objašnjava Mlinčak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi “to moglo da se dogodi za nekoliko meseci”.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Zero hedge)