NAUČNICI U STRAHU: Sudarila se dva soja korone, nastala visoko mutirana hibridna verzija

virus

Dnevne

Slučaj “rekombinacije” otkriven je u uzorku virusa u Kaliforniji

Dva soja koronavirusa spojili su svoje genome u visoko mutiranu hibridnu verziju virusa.

Slučaj “rekombinacije” otkriven je u uzorku virusa u Kaliforniji, a njegovo otkriće upozorava da bismo možda mogli da uđemo i u novu fazu pandemije. Kako piše New Scientist, novi hibrid virusa rezultat je rekombinacije visoko prenosive varijante otkrivene u Velikoj Britaniji i soja otkrivenog u Kaliforniji za koji se pretpostavlja da je odgovorna za nedavni veliki talas zaraze u Los Anđelesu.

Reč je o varijanti B.1.429 koronavirusa koji je otporan na postojeća antitela onih koji su već preboleli koronu. Uz britanski, južnoafrički i brazilski, kalifornijski soj je još jedna mutacija koja već neko vreme cirkuliše.

PROČITAJTE JOŠ

PRIČA O UJEDINJENJU SA ALBANIJOM JE ŠTETNA! Krasnići: Srbija NE MOŽE bez Kosova – oni su kao “sijamski blizanci”

– Još uvek je manji broj zaraženih kalifornijskim sojem, ali čini se da je ova varijanta zaraznija od izvorne, što ne znači da je reč o težem obliku kliničke slike. Ono što zasad znamo o britanskom soju uliva nadu da većina vakcina pruža zaštitu i protiv novih sojeva tako da se nadamo da će tako biti i u slučaju ovog kalifornijskog – ocenila je doktorka Džasmin Plamer iz Medicinskog centra Kedars-Sinaj u Los Anđelesu.

Rekombinciju britanskog i kalifornijskog soja otkrila je doktorka Beti Korber iz Nacionalne laboratorije Los Alamos u Novom Meksiku. Ona je još pre dve nedelje nagovestila da je u bazi američkih virusnih genoma uočila prilično jasne dokaze o tome.

Ako se potvrdi njeno otkriće, ovo će biti prvi “rekombinant” otkriven u ovoj pandemiji. U decembru i januaru dve istraživačke grupe su izvestile da nisu pronašle empirijske dokaze o rekombinaciji virusa, iako se to već dugo očekivalo, jer je to uobičajeno kod koronavirusa. Za razliku od redovne mutacije, gde se promene akumuliraju jedna po jedna, rekombinacija može da okupi više mutacija u jednom potezu.

PROČITAJTE JOŠ

POSLEDNJI DETALJI TRAGEDIJE U SELU KREMNA: Mladića ubila struja dok se kupao, devojka poginula pokušavajući da ga spase?!

Riječki imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača objasnio je kako se rekombinacija događa u stanjima kada dva različita virusa pripadnika iste porodice, na primer koronavirusa ili virus gripa, zaraze istu ćeliju i potom mehanizmom replikacijskog ciklusa međusobno pomešaju proizvode svojih genetskih uputstava stvarajući novi virusni entitet koji predstavlja kombinaciju ova prethodna dva virusa, prenosi “Jutarnji list”.

 

(Dnevne.rs/objektiv.rs)