Naučnici u čudu: Otkrivena najtoplija planeta u svemiru

nauka

Foto: printscreen/Tviter

Naučnici su došli do neverovatnog otkrića – pronađena je do sada najvrelija planeta koja je nazvana Kelt-9b, piše britanski Metro. 

Stručnjaci u Nasi veruju da bi temperatura egzoplanete (planeta izvan Sunčevog sistema) mogla da iznosi oko 4.300 stepeni celizijusa, što govori da je ovo najtopliji svet koji je do sada otkriven te da planeta postaje toplija od nekih zvezda. Za poređenje, temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500° celzijusa.

“Planeta Kelt-9 je gasni džin – velika je kao tri Jupitera, ali je dvaput manje gustine”, objasnili su iz Nase.


Naučnici smatraju da je to rezultat jake radijacije koju emituje zvezda oko koje planeta kruži, jer radijacija atmosferu KELT-9b “naduva kao balon”.

PUTIN DOLAZI U BEOGRAD NA DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Na velikoj vojnoj paradi najvišim svetskim zvaničnicima Srbija će predstaviti svoje najnovije naoružanje

Kako je poznato, toplotu uzrokuje zvezda Kelt, na kojoj su temperature blizu 10.000 stepeni. Ova planta je 30 puta bliže svojoj zvezdi nego Zemlja Suncu.

Zbog toga što je tako blizu zvezde Kelt, planeta kruži oko zvezde samo 36 sati, a iste strane planete su uvek okrenute prema Suncu.

“Temperature su tako visoke, pa iako je reč o planeti, ona ima atmosferu zvezde”, rekao je Kevin Heng, profesor na Univerzitetu u Bernu i koautor najnovije studije o Kelt9b koji je objavljen u časopisu Nature.

U atmosferi Kelt-9b pronađeni su gvožđe i titanijum, što govori o vrelini koja isparava iz ove planete.

AKO RAZMENIMO TERITORIJE sa tzv. Kosovom, EVO ŠTA ĆE SE DESITI

Ovu planetu je otkrio je tim američkih astronoma, a od Zemlje je udaljena 650 svetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Labud.

(Dnevne.rs/Izvor: B92.net)