NATO AVIONI NA NEBU IZNAD CRNE GORE: Zapadna alijansa započinje vazdušne patrole, evo šta im je zadatak!

NATO

Foto montaža: Dnevne.rs/Pixabay/Instagram

Kako Crna Gora, koja se Alijansi pridružila juna prošle godine, nema svoje borbene avione, zatražila je da savez pomogne u obezbeđivanju svog vazdušnog prostora. Misije kontrole vazdušnog prostora imaju zadatak da štite nebo onih saveznika koji nemaju svoje vazduhoplovne snage a širom Evrope trenutno postoji nekoliko ovakvih misija.

U saopštenju se dalje kaže da Crna Gora doprinosi zajedničkoj sigurnosti Alijanse obezbeđujući svoje trupe za misiju obuke NATO u Avganistanu i finansijsku podršku avganistanskim bezbednosnim snagama. Kao znak savezničke solidarnosti, Italija i Grčka će sada pomoći u zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora a njihovi borbeni avioni će nastaviti da budu stacionirani u matičnim državama i poletati po potrebi.

NAPUNITE REZERVOAR KOD KUĆE: Gorivo poskupelo u Crnoj Gori, cene veće nego u Luksemburgu, Austriji, Nemačkoj…

NATO “air policing” je dugotrajna, rutinska misija za očuvanje integriteta vazdušnog prostora Alijanse, što je osnovni zadatak za kolektivnu odbranu saveza. Ova misija nije odgovor na bilo koju specifičnu pretnju, već je veoma bitna komponenta kako NATO pruža sigurnost svojim članovima.

Prema odredbama NATO, savezničke vazduhoplovne snage moraju imati najmanje dva lovca spremnih da dejstvuju 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, a u svakom trenutku se širom Evrope u visokoj pripravnosti nalaze desetine borbenih aviona.

NATO

Foto: Printscreen/youtube

Druga mogućnost je da saveznici bez vazduhoplovnih snaga zatraže višenacionalna rešenja za čuvanje njihovog vazdušnog prostora. Španija, Portugal i Francuska su trenutno deo tzv. Baltic Air Policing odnosno čuvaju nebo Litvanije, Letonije i Estonije. Italija takođe rutinski pomaže zaštiti slovenačkog vazdušnog prostora, dok britanski RAF učestvuje u vazdušnim patrolama nad Rumunijom.

TEORIJA ZAVERE: Zašto dete koje je visilo sa 4. sprata nije spasao čovek pored njega, NEGO MIGRANT KOJI SE POPEO UZ TERASE? (VIDEO)

NATO lovci poleću kako bi između ostalog pomogli vojnim ili civilnim vazduhoplovima koji se nalaze u nevolji, ili da presretnu one koji ne poštuju međunarodne uredbe o vazdušnom saobraćaju i prilaze vazdušnom prostoru NATO saveznika. Ovi vazduhoplovi često ne uspevaju da se pravilno identifikuju i komuniciraju sa kontrolom vazdušnog saobraćaja kao i da poštuju planove letenja.

(Dnevne.rs/Pravda.rs/Izvor: tangosix.rs)