“NASILNO PRIPAJANJE SRBIJI 1918.” Đukanović izvređao srpske žrtve u NAJSRAMNIJEM GOVORU IKADA (VIDEO)

Crna Gora

Foto: printscreen/youtube

Crnogoski pedsednik Milo Ðukanović svečano je danas u Nikšiću otkrio Spomenik crnogorskim komitima 1916-1929 i istakao da se time želi poručiti da njihova borba nije bila uzaludna i da su oni bili preteča pokreta za obnovu nezavisne Crne Gore 2006. 

Ðukanović je rekao da su komiti bili borci za slobodu Crne Gore u vreme austrougarske okupacije u Velikom ratu i borci za odbranu njenog državnog dostojanstva nakon, kako je naveo, nasilnog pripajanja Srbiji 1918.

Oni, tvrdi Ðukanović, nisu pristajali ni na tuđinsko, ni na savezničko ropstvo i poniženje.

Nisu pristali da Crne Gore više ne bude, da se poništi njena velika istorija, naveo je Ðukanović u svom govoru. 

– Danas im država Crna Gora sa osećanjem duboke zahvalnosti odaje priznanje za njihovo antičko junaštvo. Slobodna, nezavisna, prosperitetna i uvažena Crna Gora, za kakvu su se borili i koju su sanjali. U vreme Komitskog pokreta nije se moglo ni slutiti da će ona kroz koju deceniju postati ravnopravna članica jugoslovenske socijalističke zajednice – naveo je crnogorski predsednik.

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA DUŠKA TOŠIĆA: Odrastao u domu za napuštenu decu, nije imao za hleb, ni TV u kući

A posebno, kazao je, da će Crna Gora 88 godina “nakon nestanka biti obnovljena kao nezavisna, međunarodno priznata država, i ubrzo zauzeti dostojanstveno mesto u prestižnoj zajednici evropskih i evroatlantskih država i naroda”.

– Vreme je pokazalo da njihova žrtva nije bila uzaludna – rekao je Ðukanović.

Govoreći o istorijatu njihovog nastanka i raspuštanja, Ðukanović je rekao da “upravo tada oslobođena Crna Gora biva unižena od Srbije i izigrana od saveznika”.

– Ideal ujedinjenja južnoslovenskih naroda pretvorio se u njen najveći nacionalni raskol. Dok su jedni bili za bezuslovno prisajedinjenje Srbiji, drugi su bili za jugoslovensku zajednicu koja bi sačuvala čast i ime crnogorsko. Uspostavljen je režim pod bajonetima srpskih trupa i bjelaških snaga. Crna Gora je surovo kažnjena i načinom ujedinjenja i ponižavajućom pozicijom u novoj državi – tvrdi Ðukanović.

On je rekao i da je “akcijom srpske vlade”, koju su sprovodili njeni crnogorski poverenici, rađeno sve da Crna Gora nestane kao država, i da se detronizuje njena dinastija Petrović Njegoš”.

Ðukanović tvrdi da je Njegoš upavo na komite mislio kada je pevao: “Na groblju će iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje.

– Sa ove istorijske distance danas se jasno vidi koliko je napora trebalo da se ostvare ideali zbog kojih su se komiti žrtvovali. Kao i mnogo puta u crnogorskoj istoriji, desilo se da veliki ciljevi moraju čekati neku novu generaciju – rekao je Ðukanović i dodao da je Komitski pokret dobio i svoje sledbenike u političkim i intelektualnim grupacijama, koje su delovale u Crnoj Gori između dva svetska rata.

NAJUNOSNIJI BIZNIS U SRBIJI! Uvek su na dobitku, a unovče ljudske muke i nesreću! Izbacuju ljude na ulicu! (INFO)

Šef crnogorske države je ocenio i da su crnogorski komiteti svojom borbom, ciljevima i idejama bili preteča pokreta za obnovu nezavisne Crne Gore 2006.

– Mi smo privilegovana generacija koja je završila tu istorijsku misiju. Obnovljena na nasljeđu Komitskog pokreta, današnja Crna Gora želi njegovom afirmacijom da ukaže na kojim temeljima počiva, i koje vrednosti baštini. Bez toga Crna Gora ne bi bila autentična, niti bi crnogorski trajala – naveo je.

Poručio je Ðukanović da Crna Gora nikada više ne sme doustiti da to dragoceno nasleđe bude rastakano i negirano kao ideološko oruđe bilo čije politike.

GIŠKA JE JEZIVIM REČIMA PREDVIDEO UŽAS KOJI JE SLEDIO! Zaklinjem vas plemenito, NE PROLIVAJTE KRV, USKORO ĆEMO SVI U ROVOVE (VIDEO)

– Zato je naša dužnost da i sadašnjoj i budućoj Crnoj Gori ukažemo da će je nasleđe Komitskog pokreta uvek činiti dostojnom njene slavne tradicije i njene dostojanstvene budućnosti. Neka tome od danas svedoči i ovaj spomenik – zaključio je Ðukanović.

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs, Mediji)

1 Comment on "“NASILNO PRIPAJANJE SRBIJI 1918.” Đukanović izvređao srpske žrtve u NAJSRAMNIJEM GOVORU IKADA (VIDEO)"

  1. milo vatikandak sluga.koliko ti je papa dao para mamu ti jbm izdajniče.

Comments are closed.