NASA je zbunjena: MISTERIOZNI OBJEKAT će 25.februara proleteti pored ZEMLJE, niko ne zna šta je to (VIDEO)

objekat

Foto: Printscreen/youtube

– 2016 WF9 bi mogao da ima poreklo sa komete. Ovaj objekat pokazuje koliko nekada može da bude zamagljena razlika između kometa i asteroida – kaže zamenik glavnog istraživača u Laboratoriji za pogonsko ubrazanje NASA Džejms Bajer

Za nešto više od mesec i po dana, pored planete Zemlje proći će objekat 2016 WF9. NASA međutim nije još sasvim sigurna šta je ovaj objekat.

[adsenseyu4]

Karakteristike ovog misterioznog objekta su tako neobične da čak ni NASA nije mogla sa sigurnošću da odredi šta je.

Objekat su nazvali 2016 WF9, i primetio ga je 27. novembra prošle godine NEOWISE, sistem NASA za “lov na komete i asteroide”. Naučnici su saopštili da je širok oko jednog kilometra, i očekuje se da prođe najbliže Zemlji 25. februara, udaljen “svega” 51 milion kilometara..

Sam objekat pomalo zbunjuje naučnike u NASA, kako nisu mogli da odrede sa sigurnošću da li se radi o asteroidu ili kometi. Asteroidi su najčešće od kamena i drugih metala, dok su komete “ledenije”. Ovaj objekat izgleda mračno, i ne reflektuje svetlost, što obično znači da se radi o kometi. Ipak, nema karakterističan “rep”, odnosno oblak gasova i prašine koji se formira iza kometa. NASA naučnici nisu mogli ni da utvrde odakle dolazi 2016 WF9.

– 2016 WF9 bi mogao da ima poreklo sa komete. Ovaj objekat pokazuje koliko nekada može da bude zamagljena razlika između kometa i asteroida – kaže zamenik glavnog istraživača u Laboratoriji za pogonsko ubrazanje NASA Džejms Bajer.

[adsenseyu1]

NEOWISE je otkrio još jedan objekat koji se približava zemlji, ali za njega znaju šta je. Radi se o kometi C/2016 U1. Biće vidljiva sa severne hemisfere tokom prvih nedelja 2017. na severoistočnom nebu malo pre izlaska sunca. Sa dobrim dvogledom možda biste mogli da je vidite.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]