NARODE, OPREZ: U JADRANSKOM MORU ULOVLJENA NAJOTROVNIJA RIBA NA SVETU (info)

riba

Foto: Wikipedia/Harassek, Noble, Brandi

– Ona je u nekoj ekspanziji, prijave nisu česte, ali u istočnom Mediteranu je postala jedna od dominantnijih vrsta. Ribari je često nalaze u svojim mrežama – istaknuo je Lučić i dodao kako se ova vrsta sve češće nalazi u Jadranskom moru

Jedna od najotrovnijih riba na svetu – četverozubka ulovljena je u utorak u Uvali Lapadu u bliziniDubrovnika, potvrdio je doktor Jakov Dulčić iz splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo.

Reč je o ribi čiji je otrov tetrodotoksin 1.250 puta snažniji od cijanida, a njena konzumacija završava paralizom i smrću.

[adsenseyu4]

Ribu je uhvatio ribar u utorak  – rekao je Dulčić, ističući da ljudi moraju biti izrazito pažljivi s vrstama koje ne poznaju jerkonzumacija ove ribe dovodi do paralize i smrti.

Foto: NASA

Dulčić smatra kako je potrebna hitna edukacija jer je reč o pogubnoj vrsti, a u Jadranu su sve češće prijavljeni slučajevi ulova. Davor Lučić s dubrovačkog Instituta za more rekao je kako je to drugi prijavljeni ulovljeni primerak ove godine. Iako nema istraživanja koja bi pokazala širi li se ta riba u Jadranu, na istočnom Mediteranu postala je među dominantnijim vrstama.

Ona je u nekoj ekspanziji, prijave nisu česte, ali u istočnom Mediteranu je postala jedna od dominantnijih vrsta. Ribari je često nalaze u svojim mrežama – istaknuo je Lučić i dodao kako pokazatelji govore da je sve češća iako se ne može tvrditi kako je uspostavila stabilnu populaciju uJadranskom moru.

– To je vrsta koja boravi u Indijskom okeanu, a nama dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promena i povećane temperature mora – rekao je taj stručnjak, dodajući kako se nikako ne preporučuje da je dirate golim rukama.

Inače, tokom poslednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova koji se nakuplja u tkivu, posebno spoljnim žlezdama i jetri te vrste ribe.

[adsenseyu1]

(Hina)