NAPETO NA SPORNOJ GRANICI HRVATSKE I SLOVENIJE: Slovenačka policija naredila hrvatskom ribaru da napusti SLOVENAČKO MORE!

more

Foto: Fonet

Odlukom Arbitražnog suda rešeno je pitanje sporne granice Slovenije i Hrvatske, i Slovenija već od subote može da primenjuje ovu odluku, dok je Hrvatska i dalje ne priznaje.

Hrvatska odbija da prizna donetu odluku jer smatra da je ona kompromitirana uticajem Slovenije na sudije zbog čega se i bila povukla iz arbitražnog postupka.

Ali,  hrvatske argumente sud nije prihvatio i zamenio je sudije pa je nastavio s procesom. Na kraju je doneo odluku kojom je Slovenija uglavnom izgubila na kopnu, ali je dobila ono što je zaista želela – prolaz do međunarodnih voda.

Slovenija će upravo na moru početi da sprovodi odluku.

Policija je hrvatskim ribarima juče poručila da se ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu sve do sredine Savudrijske vale, kako ne bi izazvali incidente.

Kako je juče javila N1 Televizija, već se dogodio manji incident. Naime, prema rečima ribara, hrvatski patrolni brod morao je da stane između hrvatske ribarice i broda slovenske policije, koji joj se približio. Nakon toga svi su se brodovi povukli.

PRAVO U CENTAR: Beba Balašević odgovorila HRVATSKOM SVEŠTENIKU koji je opleo po njenom ocu

Jedan od njih rekao je za N1 kako je slovenska policija prišla jednom brodiću i rekla ribarima da napuste slovensko more.

– Ribari su dalje nastavili ribariti pod pratnjom hrvatske policije – otkrio je.

Rekao je i da najmanje dva policijska broda prate hrvatske ribare jutros, a da ih inače ima od jednog do četiri.

RODITELJI MORAJU DA PLATE 5.000 DINARA: Prve novčane školske kazne u Pančevu, jer su deca bežala sa časova (INFO)

– Mi, ribari ovog kraja, priželjkujemo da ostane sve mirno, da ne bude nikakvih represivnih aktivnosti, da ne dođe do eskalacije odnosa između Hrvatske i Slovenije. Znamo da je to jedan politički projekt od strane Slovenije na štetu Hrvatske – rekao je ribar za N1.

SAVETI STRUČNJAKA ZA ELEKTROPRIVREDU: Osam načina kako iskoristiti grejanje što efikasnije

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)