NAPAD: AMERIČKI ambasador ISEČEN brijačem, dužina posekotine 11 centimetara (FOTO)

ambasador
Američkog ambasadora u Južnoj Koreji, Marka Liperta, u sredu je napao muškarac koji je kod sebe imao brijač i uzvikivao da dve rivalske Koreje treba da se ponovo ujedine, javili su južnokorejski mediji i policija.

Agencije su javile da se Lipert uspešno oporavlja posle dvoipočasovne hirurške intervencije, da je njegovo stanje stabilno i da će ostati na posmatranju u bolnici tri do četiri dana. U bolnici su rekli da je ambasadoru stavljeno 80 kopči na licu gde mu je nožem posečen obraz, usled čega je obilato krvario. Lekari su rekli da je Lipert zadobio duboku posekotinu, dužine 11 centimetara i da je ona naneta samo malo niže, mogla je da preseče karotidnu arteriju što bi bilo opasno po život.

[adsenseyu1]

Pored toga, on je zadobio povredu levog zgloba usled čega mu je oštećen živac. Posle hirurške intervencije, ambasador je na svom tviteru saopštio “Dobro sam i odlično se osećam!”. Napad je počinjen u jednoj vladinoj zgradi, nedaleko od američke ambasade, gde je ambasador bio na radnom doručku sa članovima korejskog savet za pomirenje i saradnju.

Foto: AP

 Organizator skupa je saopštio da je napadač Kim Ki Džong (55) iznenada ustao sa sedišta, u trenutku kada je doručak trebalo da počne, da su drugi pokušali da ga zaustave i da se sve veoma brzo odigralo. – Izveo sam teroristički akt – uzvikivao je Kim kada su ga na pod pritisli prisutni na skupu.
[adsenseyu1]
Kim predvodi jednu malu grupu aktivista koja se zalaže za ujedinjenje korejskog poluostrva i redovno održava proteste protiv japanskih teritorijalnih potraživanja jedne grupe malih ostrva koja su pod kontrolom Južne Koreje.
Embedded image permalink
Južnokorejksa agencija Jonap je javila da je Kim bio u grupi koja se isekla i spalila američku zastavu u Seulu 1985. godine. Kako su preneli lokalni mediji, on je posle napada rekao da je napad planirao 10 dana i da je u tome bio sam. Televizija YTN je javila da je muškarac u trenutku napada na Liperta uzvikivao: “Južna i Severna Koreja treba da se ponovo ujedine”.On je 2010. godine pokušao da napadne japanskog ambasadora u Seulu bacivši komad kamen i dobio je uslovnu kaznu od dve godine zatvora. Lipert (42) je preuzeo dužnost ambasadora u Seulu prošle godine i vrlo je popularan u Južnoj Koreji. Njegova žena je u toj zemlji rodila i dete kome je par dao srednje ime korejskog porekla. Južnokorejska predsednica Park Guen Hje izjavila je da je incident “napad na južnokorejsko-američko savezništvo”.
Američki Stejt department oštro je osudio incident. Američki predsednik Barak Obama pozvao je povređenog ambasadora SAD u Južnoj Koreji, Marka Liperta, kako bi mu poželeo brz oporavak, saopštila je predstavnica za štampu Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.
[adsenseyu1]
(vesti-online)

1 Comment on "NAPAD: AMERIČKI ambasador ISEČEN brijačem, dužina posekotine 11 centimetara (FOTO)"

  1. sumadinac | 7. March 2015. at 13:01 |

    Kose vatrom igra mora da se opece

Comments are closed.