Nakon vojne akcije Rusije, Izrael u panici: Mole Ameriku za celu eskadrilu F-15 (INFO)

ESKADRILA
Indikativno je da Izrael trži vojnu podršku samo koju nedelju nakon početka delovanja ruske avijacije u Siriji. U Tel Avivu se tvrdi da u Siriji deluje i iranska armija i da Teheran, Bagdad i Damask prave „šiitski luk koji će kod Latakije imati izlaz na Mediteran“.

Izrael je zamolio SAD da mu pruži obimnu vojnu pomoć.

Sasvim konkretno, zatražio je: jednu eskadrilu F-15, moderni leteći tanker, konvertoplan V-22 Osprey (broj nije objavljen), visokoprecizno oružje i „obimnu finansijsku pomoć za realizaciju raketnog programa Hec“.

Izraelski vojni vrh je od Amerikanaca zatražio i „drugu vojnu podršku“, ali nije otkriveno o čemu se radi.

[adsenseyu5]

Spisak sa „stavkama pomoći“ predat je Pentagonu i Stejt departmanu na zatvorenom sastanku u Vašingtonu na kojima su delegacije dve zemlje predvodili ministri odbrane Ešton Karter i Moše Jalon.

Ovaj spisak je već predat Baraku Obami, a sve se dogodilo uoči posete (naredne nedelje) Vašingtonu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izrael je jedina zemlja Bliskog Istoka koja će dobiti američki perspektivni lovac F-35. Ali, evo Tel Aviv traži i celu eskadrilu F-15.

Vojni eksperti smatraju da to nije slučajno jer mnogo šta u izraelskom odbrambenom sistemu prilagođeno upravo tom avionu.

Indikativno je da je Izrael zatržio vojnu podršku samo koju nedelju nakon početka delovanja ruske avijacije u Siriji.

U Tel Avivu se tvrdi da u Siriji deluje i iranska armija i da Teheran, Bagdad i Damask prave „šiitski luk koji će kod Latakije imati izlaz na Mediteran“.

[adsenseyu1]

(Fakti)