NAKON “KINESKOG ZMAJA” STIŽE NOVO MOĆNO ORUŽJE: Kina predstavila DRONOVE UBICE (FOTO)

oružke

Foto: Tviter

Samo nekoliko dana nakon što je predstavila lovca pete generacije, Kina se pohvalila svojim novim moćnim oružjem. Posle super aviona Čengdu J-20, deo kineske avijacije postaje i moćni dron CH-5.

CH-5 je najveća kineska bespilotna letelica i ujedno najveći borbeni dron.

CH-5 je bombarder koji može čak dva dana da leti bez dopune rezvoara, a još jedna značajna karakteristika mu je i mogućnost da nosi takozvane pametne bombe i rakete. Takođe, CH-5 kao sastavni deo opreme poseduje i sofisticiranu tehnologiju za ometanje protivničkih radara, što smanjuje njegovu vidljivost.

Prema rečima glavnog dizajnera Či Vena nekoliko zemalja već je zainteresovano za kupovinu ovog drona, a pregovori su u toku.

CH-5 prvi probni let imao je prošle godine, ali je javnosti zvanično predstavljen na avio mitingu u Džuhaju na jugu Kine pre nekoliko dana.

[adsenseyu4]

Na istom mitingu, kineska avijacija predstavila je i lovac pete generacije Čengdu J-20, ali i nove antiraketne sisteme, blindirana vozila domaće proizvodnje i još nekoliko novih, visoko sofisticiranih oružja za koje se očekuje da najkasnije do 2020. godine postanu operativni deo jedne od najvećih armija na svetu.

oružje

Foto: Tviter

Predstavljanje novog naoružanja smatra simbolom nastojanja Pekinga da modernizuje svoje vojne kapacitete, ali i pokušajem da ojača svoj uticaj u regionu, naročito u oblasti Južnog i Istočnog kineskog mora.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor:Milica Bajić,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]