NAJNOVIJA VEST: U akciji policije (SIPA), uhapšeno DESET HRVATA zbog ZLOČINA nad Srbima (INFO)

interventna

Foto ilustracija: Dnevne.rs

BANjALUKA – Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u ponedeljak deset osoba na području Orašja pod sumnjom da su izvršili ratni zločin nad Srbima u periodu od 1992. godine do 1993. na području ove opštine.

– Lišeni su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, na širem području Orašja, počinili krivična dela zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika – navode iz SIPA.

[adsenseyu4]

Prema informacijama iz SIPA svi uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Nezvanično, uhapšeni su Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, njegov brat Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, braća Anto i Mate Živković i Stjepan Đurić.

Kako kažu u Tužilaštvu BiH, svi osumnjičeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mesta od aprila 1992. do maja 1993. godine.

– Osumnjičeni se terete za zločin protiv čovečnosti. Oni će nakon saslušanja biti predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će doneti odluku o daljem postupanju u skladu sa zakonom – poručili su iz Tužilaštva BiH.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor:S.M.,Novosti.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]