NAJMOĆNIJI REPUBLIKANAC U AMERICI: Bez njega Tramp ne bi bio gde jeste, a sada može da ga UNIŠTI

Amerika

Foto: Rojters

Donald Tramp verovatno ne bi bio tu gde jeste da nije bilo trenutno najmoćnijeg republikanca u SAD.

Nekoliko sati nakon što se pojavio snimak kako se Donald Tramp hvali šovinističkim ponašanjem i seksualnim uznemiravanjem žena, vođa većine u Senatu republikanac Mič Mekonel je rekao da su Trampovi komentari “nedopustivi”.

Skoro mesec dana kasnije, Mekonel je izjavio “treba nam nov predsednik, Donald Tramp, da postane najmoćniji republikanac u Americi”.

Prvi deo njegove želje se obistinio: Amerika je dobila novog predsednika Donalda Trampa. Da li će drugi deo da se ostvari da prođe ostaje za raspravu. Na papiru, Tramp može biti najmoćniji republikanac-ali to  samo ako mu Mekonel omogući da preuzme tu ulogu.

[adsenseyu4]

Mekonel je, na kraju krajeva, savladao Trampovu “nihilističku brend politiku” pre mnogo godina; On je, u izvesnom smislu, proto-Tramp, sa istom nihilističkom žeđi za vlašću koja je dovela Trampa u Ovalnu sobu. On je mnogo bolji u ovoj igri nego Tramp. A ako Tramp pokuša da se suprotstavi ili svrgne Mekonela, ne samo da u tome neće uspeti, već će staviti svoje predsedništvo u opasnosti.

Iako Tramp i Mekonel na prvi pogled deluju kao suprotnost – Makonel je krut i ozbiljan, dok je Tramp bahat i razmetljiv, njihovi stavovi i menjanja stavova su slični.

Kao Tramp, Mekonel je imao izraženu liberalnu sklonost rano u svojoj političkoj karijeri, podržavao je abortus i sindikate.

Kao Tramp, Mekonel bez problema menja svoja uverenje kada shvati da je Republikanska stranka protiv njih.

Kao Tramp, Mekonel rutinski napada svoje protivnike na sumnjivim osnovama, za koje kasnije često ispada da nisu bile tačne.

Mnogo pre nego što je Tramp počeo da sumnja u mesto rođenja Baraka Obame, Mekonel je usavršio neosnovane lične napade koji su samo silnim ponavljanjem u javnosti počeli da izgledaju prihvatljivo.

Mič Mekonel

Foto: Rojters

Mekonel je u Senatu više puta predlagao i glasao za potpuno suprotne amandmane. Na primer, čvrsto se suprotstavljao Kini, sve dok od kineskih donatora nije dobio velike sume novca, nakon čega je postao jedan od glasnijih advokata za normalizovanje odnosa sa Kinom.

Donald Tramp se zalagao za gej prava i pravo žena na abortus sve dok nije odlučio da promeni mišljenje o tome.  Podržavao je otvorene granice, a sada želi da izgradi zid i protera imigrante. Zalagao se za invaziju na Irak, a sada govori da se od početka protivio tom ratu.

Mekonel takođe zna da su  istina i doslednost precenjeni i da je važna moć bez obzira na kolateralnu štetu.

Nakon Obaminog izbora, Mekonel, koji je tada bio vođa manjine u Senatu rekao je da će njegov prioritet biti da Obama ne dobije novi mandat. To nije rekao jer je mrzeo Obamu, već zato što je popularnost predsednika stajala između njega i njegovog smna da postane vođa većine u Senatu.

Mekonel je iskoristio činjenicu da narod za sve okrivi predsednika, dok je pritiskao umerene republikance da odbijaju kompromise sa Obamom.

[adsenseyu1]

Zbog njega mnogi Obamini predlozi nisu prošli Senat, a glasači su ostali razočarani i mnogi su se okrenuli protiv demokrata.

Iako nije ostvario svoj cilj da Obami ne dozvoli drugi mandat, uspeo je u tome da postane vođa većine, kada su 2015. republikanci osvojili većinu.

Zahvaljujući Mekonelovoj opstrukciji Obaminih planova, Tramp će naslediti više od 100 radnih mesta u pravosuđu koja treba da popuni. Poređenja radi, Obama je nasledio samo 54 od Džordža Buša.

Mekonel je pokazao da je vrsni kalkulant i manipulant, što se ipak za Trampa ne može reći. Ukoliko dođe do nesuglasica između njih dvojice, pobedu će najverovatnije odneti Mekonel.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Ivana Kešanski,Blic.rs)

[adsenseyu2]