MOSKVA U NEVERICI: Evropski parlament IZJEDNAČIO DŽIHADISTE I RUSE (INFO)

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Evropski parlament je usvojio nacrt rezolucije koji izjednačava novinsku agenciju Sputnjik i kanal RT s propagandom ISIS-a, javio je Sputnjik.

Evropski parlament je usvojio nacrt rezolucije koju je predložila evropska parlametarka Ana Elzibeta Fotiga o Strategiji EU za suzbijanje propagande treće strane protiv zajednice u kome se navodi da je Rusija uključena u propagandu protiv Evropske unije, piše Sputnjik.

[adsenseyu4]

U glasanju je učestvovao 691 poslanik – 304 je podržalo rezoluciju, 179 je bilo protiv, a 208 se sudržalo.

Autori dokumenta su izjednačili suzbijanje ruske propagande sa otporom ISIS-u i pozvali članice EU da finansijski podrže projekte koji su namenjeni kontrapropagandi.

Prema sajtu EU obzerver, radna grupa za informativni rat s Rusijom bi mogla dobiti milion evra za suprotstavljanje propagandi.

Neobavezujući nacrt dokumenta navodi da “Rusija agresivno koristi širok spektar alata i insturimenata” kako bi oslabila Evropsku unijuu. Takođe se navodi da Rusija finansira opozicione stranke i organizacije u članicama EU koristeći bilateralne međudržavne odnose kako bi podelila blok.

Novinska agencija Sputnjik, kanal RT, fondacija Ruski mir i Ruska federalna agencija Zajednice nezavisnih država, Zemljaci u inostranstvu i Međunarodna kulturna saradanja (Rossotrudnichestvo) su navedeni kao glavne informativne pretnje Evropskoj uniji.

Da bi se oduprli “ruskoj propagandi”, dokument poziva članice EU da sarađuju s NATO kako bi razvile mehanizme koordinirane odbrane pretnjama.

[adsenseyu1]

Ruski predsednik Vladimir Putin je povodom usvajanja rezolucije rekao da Zapad pokušava da nauči Rusiju demokratiji, ali da zabrane nisu način.

Svedoci smo, kazao je, “degradacije ideja o demokratiji u zapadnom društvu”.

– Nadam se pobedi zdravog razuma – rekao je Putin, a prenosi RT.

(Dnevne.rs /Izvor:Nataša Bogović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]