MORBIDNO! Jezivi detalji na opremi vojnika mini NATO članice (VIDEO)

vojska

Foto: Facebook/RTCG Portal

Vojska Crne Gore, odnosno Ministarstvo Odbrane, dopustili su medijima da prvi put snime aktivnosti nove elitne jedinice VCG čiji su zadaci precizni napadi na važne mete, izviđanja iza neprijateljske teritorije i prikupljanje obaveštajnih podataka, saopštila je Prava Crna Gora.

No, gledajući zvanični desetominutni snimak aktivnosti pomenute elitne jedinice, već u prvim kadrovima se uočava skandalozan i morbidan detalj: deo opreme koju nose pripadnici vojske jesu i maske sa mrtvačkim glavama, lobanjama, koje nisu svojstvene čak ni terorističkim grupama kakve su Al Kaida i ISIL.

– Budući da mrtvačke lobanje u verovanjima i običajima gotovo svih naroda na svetu simbolizuju smrt i nasilje, postavljamo pitanje Ministarstvu odbrane ko je naložio našim vojnicima da koriste ovakvu opremu? – navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Imajući u vidu da su ovim bizarnim maskama prekršena i pravila Kodeksa vojne etike koji propisuju da se vojna lica moraju pridržavati etičkih načela, ali i da su dužni da promovišu crnogorsku vojnu tradiciju i moralno nasleđe koje nikada nisu podrazumevale zastrašujuće mrtvačke lobanje, pozivamo Ministra odbrane Predraga Boškovića da objasni crnogorskoj javnosti koja finansira ovu jedinicu vojske, zašto naši vojnici imaju ovakvu opremu, piše u saopštenju.

Takođe, Prava Crna Gora postavlja pitanje i partnerima crnogorske vojske iz NATO saveza, da li je ovakva oprema, više svojstvena teroristima i paravojnim jedinicama, nego zvaničnoj vojsci, zapravo NATO praksa i šta oni misle o ovome.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)